Gemeente Amsterdam


---
|
Nieuwe impuls voor ICT-hoofdstad

Nieuwe impuls voor ICT-hoofdstad

Amsterdam moet haar positie als ICT-hoofdstad van Europa behouden en verder uitbreiden. Om dit te bereiken heeft het college van B&W de kaders voor het ICT-beleid, zoals beschreven in de nota 'ICT en de stad Amsterdam', voor de komende vier jaar vastgesteld. Wethouder Saskia Bruines: "De nota beschrijft een nieuwe ambitie voor een nieuw bestuur. We moeten voortgaan op de huidige ontwikkelingen en investeren in de mogelijkheden."

Met circa 45.000 banen (meer dan 10% van de Amsterdamse werkgelegenheid) in circa 6000 bedrijven vormt het ICT/nieuwe media-cluster een van de belangrijkste pijlers van de Amsterdamse economie. Het college acht het van groot belang dat de concurrentiepositie van Amsterdam ten opzichte van andere Europese steden behouden wordt. Een belangrijke factor hierin is het verder versterken van de infrastructuur, zoals het Science Park in Watergraafsmeer.

De huidige ontwikkeling in de ICT levert ongekende mogelijkheden voor de dienstverlening van de overheid. De moderne burger wil meer persoonlijk en op maat bediend te worden: 'Niet van het kastje naar de muur, maar meteen boter bij de vis'. De gemeente investeert de komende vier jaar flink in verkleining van de afstand tussen burger en bestuur door niet alleen interactie, maar ook door transactie met burgers: mogelijkheden om online formulieren in te vullen, diverse documenten digitaal aan te vragen, digitale inzage in bestuursdocumenten, etc. Door verbetering van de digitale dienstverlening kan ICT een innoverende rol spelen in nagenoeg alle beleidsvelden. Laagdrempelige voorzieningen als digitale trapvelden (met als belangrijkste voorbeeld Cyburg) kunnen de onwenselijke kloof tussen hen die wel en niet beschikken over digitale vaardigheden kleiner maken.

De nota geeft een belangrijke nieuwe impuls aan het Amsterdamse ICT-beleid. Het college acht het een goede zaak om in de volgende bestuursperiode de ambitie van de gemeente op het gebied van ICT nader te formuleren. De nota stelt als hoogste ambitieniveau een duidelijke regiefunctie van de gemeente Amsterdam voor, waarin ze (inter)nationaal de leiding neemt voor vernieuwing van de dienstverlening en verandering van de organisatie: van procesgericht naar klantgericht, van baksteen en papier naar elektronisch, van bricks naar clicks.

Behandeling in de raadscommissie is op 27 februari.

Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 13-02-2002