Gemeente Amsterdam


---
|
Wonen op het water

Wonen op het water

Het college van B&W heeft ingestemd met de voorstellen die volgen op de inspraak rond de notitie 'Erfpachtuitgifte van waterpercelen voor woonboten'. De inspraak heeft geleid tot het voornemen voorlopig alleen uitgiften in erfpacht voor nieuwe ligplaatsen in te voeren (met name in de Houthavens en IJburg). De uitgifte in erfpacht van bestaande ligplaatsen volgt zo mogelijk in een later stadium, afhankelijk van de uitkomsten van een onderzoek naar de stand van zaken over de bestemmingsplannen. Verder zijn de belangrijkste wijzigingsvoorstellen: het vervallen van het antispeculatiebeding en het vaststellen van het eerste tijdvak op 25 jaar.

Het college stemt in met de belangrijkste uitgangspunten van de notitie: gelijke behandeling van wonen op het land en wonen op het water; invoering van erfpacht voor nieuwe ligplaatsen en zo mogelijk voor bestaande ligplaatsen; verhoging van de precariobelasting naar marktconform niveau; budgetneutrale overgang van precario naar erfpacht voor huidige woonbootbewoners.

Mede naar aanleiding van de notitie 'Erfpacht te Water' is pijnlijk duidelijk geworden hoe het woonbotenbeleid zich al dertig jaar voortsleept. De onduidelijke verdeling van de taken en bevoegdheden heeft geleid tot een opeenstapeling van problemen. Het college concludeert in een bestuurlijk testament 'Woonbotenbeleid op de politieke agenda voor de periode 2002-2006' dat sterke regie nodig is om tot een consistent woonbotenbeleid te komen, en doet de volgende voorstellen:

* In een bestuursakkoord 2002-2006 moeten centrale stad en stadsdelen gezamenlijk vastleggen welke bestaande ligplaatsen moeten worden opgenomen in bestemmingsplannen en welke nieuwe ligplaatsen er moeten komen.

* Wonen op het water moet onder de verantwoordelijkheid van de wethouder Volkshuisvesting vallen. Wonen op het water is tenslotte een erkende woonvorm.

* Een nieuwe projectorganisatie 'Bootgewoon' moet de taak krijgen om in samenwerking met centrale stad en stadsdelen het wonen op het water verder vorm te geven.

Paul van Yperen

^


-

© gemeente Amsterdam - 13-02-2002