Gemeente Amsterdam


---
|
'Amsterdam, the big cherry?': naar een glasvezelnetwerk in Amsterdam

'Amsterdam, the big cherry?': naar een glasvezelnetwerk in Amsterdam

In het rapport 'Amsterdam, the big cherry?' worden de bestuurlijke afwegingen over een toekomstig glasvezelnetwerk in Amsterdam geschetst. Het college van B&W heeft kennis genomen van de uitkomsten van het rapport en vervolgens de wethouders Saskia Bruines (Telecommunicatie) en Ton Hooijmaijers (Economische Zaken) uitgenodigd om nadere beleidsvoorstellen in te dienen voor het realiseren van een glasvezelnetwerk in Amsterdam.

Het college onderschrijft het belang van het behoud en het versterken van de technologische basis voor economische groei van de stad. Om die reden sluit het college niet uit dat de gemeente een eventuele sturende en financiële rol zal moeten spelen bij het realiseren van een Amsterdams glasvezelnetwerk. Deze rol zal er met name toe moeten leiden dat de stad als gehéél wordt aangesloten, in plaats van alleen de 'cherries', de economisch sterkere wijken.

Algemeen wordt aangenomen dat glasvezel in de toekomst de basis van breedbandcommunicatie zal zijn. De snelheid, capaciteit en kosten van een glasvezelnetwerk zijn aanmerkelijk gunstiger dan een 'koperen' telefoonnetwerk of draadloze netwerken. Het college staat dan ook positief tegenover plannen die ertoe leiden dat zo snel mogelijk iedere Amsterdamse meterkast op een glasvezelnet wordt aangesloten.

De titel van het rapport 'Amsterdam, the big cherry?' wijst op het gegeven dat Amsterdam als stad voor aanbieders van glasvezelnetwerken zeer aantrekkelijk is. Factoren daarbij zijn het zeer hoge internetgebruik van de bevolking, de hoge bebouwingsdichtheid en de in internationaal perspectief zeer ruim aanwezige
glasvezelhoofdstructuren.

Behandeling in de raadscommissie is op 13 februari en in de gemeenteraad op 27 februari.

Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 13-02-2002