Gemeente Amsterdam


---
|
Sociale Dienst beheert inkomen en uitgaven daklozen

Sociale Dienst beheert inkomen en uitgaven daklozen

Het college van B&W heeft ingestemd met de organisatie en inrichting van een centrale eenheid bij de Sociale Dienst Amsterdam voor de financiële dienstverlening aan ongeveer 1000 daklozen en Supportcliënten (extreem overlast veroorzakende personen). Dit staat beschreven in het bedrijfsplan Sociale Dienst over een Centrale Eenheid Daklozen (CED).

De CED houdt zich niet bezig met taken in de sfeer van overnachten, maaltijdvoorziening of medische verzorging. Dit is een exclusieve verantwoordelijkheid van de zorginstellingen. Zij trekken zich terug uit de financiële dienstverlening aan deze cliënten. De CED is verantwoordelijk voor alle voorkomende bijstandstaken, waaronder verstrekking van vormen van bijzondere bijstand, arbeidsintegratie en sociale activering. De gemeentelijke dienstverlening aan daklozen en Supportcliënten wordt gescheiden in materiële en immateriële trajecten. De Sociale Dienst heeft de regie over niet alleen de inkomsten, maar zo nodig ook het beheer van de uitgaven van de cliënten.

Voor de twee doelgroepen van de CED - alle feitelijk daklozencliënten en alle cliënten die via Support zijn voorzien van een mentor - wordt ondanks de overeenkomsten tussen deze twee groepen, voor iedere groep een aparte variant in werkwijze ontwikkelt. Dit vereist bijzondere expertise bij de uitvoering en om die reden worden beide groepen ondergebracht in één gespecialiseerde basiseenheid.

Door de instelling van een CED treden binnen 1 jaar onder meer de volgende resultaten op:

1. Het gehele bestand aan daklozen wordt in beeld gebracht.
2. Niet daadwerkelijk daklozencliënten worden uit het bestand gehaald en overgedragen aan de regiokantoren van de Sociale Dienst.
3. Met alle daklozen en Supportcliënten worden activeringsgesprekken gestart.

4. Onbegrip bij cliënten neemt af doordat de Sociale Dienst en de daklozencentra ontvlecht zijn en daarmee wordt het inkomensbeheer onafhankelijk van de centra voor daklozen.

Verder is er ook een groep die meestal niet met 'dakloos' wordt aangeduid, maar met 'thuisloos'. Deze mensen verblijven in sociale pensions of in andere vormen van opvang. Voor hen geldt nog geen aangepaste werkwijze. Voor hen verandert er niet direct iets. Wel wordt overwogen om in lijn met het nu voorgestelde, aangepaste afspraken voor die doelgroep te maken. Behandeling in een gezamenlijke zitting van de Raadscommissie Sociale Zaken en de Raadscommissie Zorg is op 28 februari.

Herbert Raat / Lisa Neves Gonçalves

^


-

© gemeente Amsterdam - 13-02-2002