Gemeente Amsterdam


---
|
Cohen vraagt 500 extra agenten voor mobiele brigade

Cohen vraagt 500 extra agenten voor mobiele brigade

Burgemeester Cohen vraagt de minister van Binnenlandse Zaken om 500 extra agenten. De politie zal hiermee een aparte mobiele brigade creëren voor de regio Amsterdam, die zeer zichtbaar en actief zal zijn op specifieke terreinen zoals het openbaar vervoer, de horeca, de drugsscene, de prostitutie en de transportsector. De brigade zal vooral criminaliteit moeten voorkomen. De in Amsterdam ontwikkelde methode van 'tegenhouden' krijgt hiermee nader vorm. Cohen stelt voor dat deze brigade ook in de treinen en op de stations van de Schiphollijn gaat optreden. De opgedane expertise van de nieuwe brigade kan na verloop van tijd weer elders in het land worden ingezet.

Cohen stelt dat men zich in Amsterdam gemiddeld genomen vaker onveilig voelt dan in de rest van het land. Hierdoor ontstaat ook een gedrag van het vermijden van bepaalde plekken zoals het uitgaansleven en het openbaar vervoer. Om hierin een kentering te brengen is het nodig juist op die plekken consequent heldere regels te handhaven.

De gemeente Amsterdam heeft zelf de afgelopen jaren ook miljoenen geïnvesteerd in de aanpak van agressie en geweld. In een rapportage aan de leden van de Raadscommissie Algemene Zaken worden de nieuwste cijfers op het terrein van agressie en geweld besproken. Deze rapportage geeft vanuit verschillende invalshoeken een beeld van trendmatige ontwikkelingen op het gebied van agressie en geweld in Amsterdam. De belangrijkste conclusies zijn dat de harde kern jeugdcriminaliteit de afgelopen drie jaar weliswaar beduidend kleiner wordt, maar dat de omvang en de ontwikkeling van agressie en geweld in het algemeen zorgwekkend blijft. Daarom is intensivering van het anti-agressiebeleid onontkoombaar.

Andere conclusies uit de rapportage zijn:

* In 2001 heeft ruim een vijfde van de Amsterdammers te maken gehad met een vorm van agressie en geweld. Hier is sprake van een lichte daling, maar de uitingsvormen verharden zich.
* Sinds 1996 heeft de politie steeds meer daders van geweldsdelicten aangehouden (10%). Een derde van alle geweldsdelicten wordt in de binnenstad gepleegd alhoewel hier wel sprake is van een trendmatige daling. In het oude westelijke deel van de stad neemt het geweld, gemeten naar het aantal aangehouden daders, toe.
* Hoewel jongeren tweemaal vaker dan gemiddeld als geweldpleger optreden zijn, als het om absolute aantallen gaat, vooral 25-plussers verantwoordelijk voor het plegen van geweldsdelicten. Onder de 40-plussers groeit het aantal daders snel, terwijl het onder
jongeren iets afneemt.

* Het aantal aangiften van geweldsdelicten is van 1998 t/m 2000 vrij sterk toegenomen.

In de komende jaren bepalen specifieke acties in hoge mate het beleidsprogramma Aanpak Agressie en Geweld. Het gaat dan met name om bestrijding van criminaliteit van de zogenaamde harde jeugdkern, verbetering en uitbreiding van toezicht, het uitbouwen van de aanpak van huiselijk geweld en alcoholmatiging.

De stand van zaken over Aanpak Agressie en Geweld wordt op 26 februari in de raadscommissie behandeld. De brief aan de raadscommissie wordt ter kennisneming naar de leden van de raadscommissie gezonden.

Mirjam Otten

^


-

© gemeente Amsterdam - 13-02-2002