Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer aandacht voor patiëntenzorg in opleiding farmacie

In de apothekersopleiding moet meer nadruk liggen op zijn rol als zorgverlener. Zeker nu de apotheker zich meer met patiëntenzorg bezighoudt en minder productgericht werkt.

Deze omslag is enige jaren geleden in gang gezet, maar de opleiding speelt nog onvoldoende in op de veranderende vraag naar farmaceutische zorg. Volgens de commissie opleidingscontinuüm farmacie, die vandaag aan minister Borst het rapport De apotheker als zorgverlener overhandigde, zou de vijfjarige mastersopleiding meer mogelijkheden tot differentiatie moeten bieden. Degenen die vanuit een eigen openbare apotheek patiëntenzorg willen leveren, moeten nog twee jaar doorstuderen.

De minister sprak in een eerste reactie haar verbazing uit over de duur van de opleiding. Bij andere medische opleidingen is men immers net aan het onderzoeken of ze korter kunnen. Ik denk dat het vooral in het begin, met de nieuwe onderwijsmethoden, mogelijk moet zijn om de noodzakelijke kennis sneller in het hoofd te krijgen, meent Borst.

Multiprofessioneel
Het pleidooi van de commissie voor multiprofessioneel onderwijs spreekt de minister zeer aan. Ze vindt het belangrijk dat artsen en apothekers in hun opleiding elkaars cultuur proeven. In dat licht oppert zij zelfs het idee van een gezondheidszorgfaculteit.

De commissie opleidingscontinuüm farmacie bestond uit deskundigen en uit vertegenwoordigers van apothekersorganisatie KNMP en van het ministerie van VWS.

De apotheker als zorgverlener 1. De apotheker als zorgverlener Rapport, 13-2-2002