Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple geeft voorproefje van QuickTime 6 met MPEG-4

Introductie uitgesteld in afwachting van wijzigingen in MPEG-4-licentievoorwaarden

Bunnik, 13 februari 2002 @ Apple geeft vandaag een voorproefje van QuickTime 6, dat volledige ondersteuning biedt voor MPEG-4, de nieuwe standaard voor de streaming van materiaal van hoge kwaliteit naar computers en andere digitale apparatuur. QuickTime 6 biedt samen met de nieuwe QuickTime Streaming Server 4- en QuickTime
Broadcaster-programmatuur van Apple (zie ook het persbericht "Apple geeft voorproefje van de nieuwe QuickTime Broadcaster-programmatuur") de eerste complete, op MPEG-4 gebaseerde oplossing voor gestreamde media.

Hoewel QuickTime 6 klaar is om te worden uitgebracht, stelt Apple de introductie uit totdat de licentievoorwaarden voor MPEG-4-video zijn verbeterd. Volgens de licentievoorwaarden van MPEG-4, die zijn voorgesteld door MPEG-LA (de grootste groep patenthouders van MPEG-4), dienen zowel bedrijven die MPEG-4-codecs leveren (zoals Apple) als aanbieders van internetmateriaal die MPEG-4 gebruiken om beelden te streamen, hiervoor royalty's te betalen. Apple is het wel eens met de redenering dat een redelijk bedrag aan royalty's moet worden betaald voor het gebruik van MPEG-4-codecs in QuickTime, maar is van mening dat MPEG-4 geen succes kan worden als de aanbieders van internetmateriaal eveneens royalty's moeten betalen voor het gebruik van MPEG-4.

"MPEG-4 is de beste structuur voor streaming van media op het web en QuickTime 6 is de eerste complete oplossing die hiervan gebruikmaakt", aldus Philip Schiller, senior vice-president Worldwide Product Marketing van Apple. "MPEG-4 wordt zonder enige twijfel een groot succes zodra de licentievoorwaarden zodanig zijn aangepast dat aanbieders van internetmateriaal geen royalty's hoeven te betalen voor de streaming van materiaal."

QuickTime 6 is een volledig schaalbare MPEG-4-oplossing voor de streaming van media naar vele verschillende soorten apparatuur, die bovendien voldoet aan de ISO-norm. De belangrijkste kenmerken van QuickTime 6 zijn:

* door Apple ontwikkelde video-codec voor de codering en decodering van MPEG-4-videomateriaal;

* ondersteuning voor AAC (Advanced Audio Coding), de audiostructuur van de toekomst;

* ondersteuning voor CELP, de MPEG-4-spraakcodec voor de reproductie van natuurlijke spraak;

* voldoet aan de ISMA (Internet Streaming Media Alliance)
1.0-specificatie;

* afspeelmogelijkheden van MPEG-1- en MPEG-2-media, wat ideaal is voor content providors die het materiaal tijdens het gehele productieproces willen kunnen bekijken en uitwisselen;
* ondersteuning voor Flash 5;

* ondersteuning voor DVC Pro (PAL);

* bijgewerkte gebruikersinterface met een nieuwe, gebruikersvriendelijke favorieteninterface en snellere toegang tot QuickTime-materiaal;

* verbeterde bescherming tegen overspringen.

QuickTime is de toonaangevende, op standaarden gebaseerde programmatuur van Apple voor de ontwikkeling, productie en levering van beeld en geluid van hoge kwaliteit via het internet, draadloze netwerken en breedbandnetwerken. Het afgelopen jaar hebben maar liefst tachtig miljoen gebruikers QuickTime Player van het internet gedownload en zijn er tientallen miljoenen exemplaren meegeleverd met digitale camera's, programmapakketten en geavanceerde muziek-cd's.

Content providors over de hele wereld kiezen voor QuickTime, aangezien deze technologie de beste mediamogelijkheden biedt voor duizenden geavanceerde muziek-cd's en programmapakketten. Bovendien worden meer dan 150 digitale camera's geleverd met QuickTime, zodat de gebruikers beschikken over het beste programma voor het afspelen van multimedia van uitstekende kwaliteit.

Apple kondigt tevens aan dat QuickTime Streaming Server 4 meteen verkrijgbaar is. Deze geavanceerde, op standaarden gebaseerde, open-source streamingserver van Apple biedt nu mogelijkheden voor streaming van MPEG-4- en MP3-bestanden.Doordat de
MPEG-4-licentievoorwaarden niet van toepassing zijn op QuickTime Streaming Server 4, is dit product meteen verkrijgbaar. QuickTime Streaming Server 4 biedt onder meer de volgende functies:
* volledige ondersteuning voor MPEG-4 voor de streaming van live en opgenomen MPEG-4-materiaal;

* mogelijkheid om MP3-bestanden of playlists te leveren aan standaard-MP3-programma's, zoals iTunes, QuickTime Player en WinAmp;
* verbeterd beheer via het internet;

* uitgebreide service en verbeterde bescherming tegen overspringen.
QuickTime Streaming Server 4 kan gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/quicktime/products/qtss.

Als medeoprichter van de Internet Streaming Media Alliance (ISMA) legt Apple zich toe op de ontwikkeling van producten en technieken die voldoen aan de bestaande industrienormen. QuickTime is door de ISO (International Standards Organization) gekozen tot de bestandsstructuur voor MPEG-4, waardoor de programmatuur compatibel is met veel verschillende standaardstructuren.

© 2002 Apple Computer, Inc. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, iTunes en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Steven Van den Eynde
MarCom & PR Manager Apple Belux
Buro & Design Center
Heizel Esplanade 1, bus 100
1020 Brussel
Tel: +32 (0)2-474-42-57
Fax: +32 (0)2-474-43-00
E-mail: vandeneynde.s@euro.apple.com

Ellen Westland
Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel: +31 (0)30-659 39 00
Fax: +31 (0)30-659 38 50
E-mail: westland.e@euro.apple.com