Rijksuniversiteit Groningen

29 jan 2002

Uit Persinformatie

Nummer 16 29 januari 2002

Periode 7 t/m 13 februari 2002

Bewegingstherapie vergemakkelijkt dagelijks leven Parkinsonpatiënten

Parkinsonpatiënten blijken nieuwe manieren van bewegen aan te kunnen leren die dagelijkse handelingen zoals opstaan en lopen gemakkelijker maken. Yvo Kamsma ontwikkelde versimpelde bewegingspatronen waarmee patiënten hun verlies aan bewegingsmogelijkheden kunnen compenseren. Het is nog een experimentele behandeling, maar er wordt momenteel gewerkt aan een introductie in de praktijk. Kamsma promoveert op 13 februari 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"We hebben eerst een enquête gehouden onder Parkinsonpatiënten", vertelt de promovendus, "Dit om te weten wat zij zelf het meest problematisch vinden in het dagelijks leven. Ze zeggen de meeste beperkingen te ervaren in basale handelingen zoals lopen, staan, opstaan en gaan zitten, in en uit bed komen en ook verliggen in bed. Deze vaardigheden bepalen voor een belangrijk deel of iemand zichzelf nog goed kan redden."

Omdraaien in bed

Kamsma spitste zijn onderzoek aanvankelijk toe op omdraaien in bed en opstaan uit een stoel. Hij bracht nauwkeurig in kaart hoe enerzijds jongeren en gezonde ouderen en anderzijds Parkinsonpatiënten deze handelingen uitvoeren. "Als je lichamelijk fit bent, voer je dergelijke complexe bewegingen voor een groot deel automatisch uit", zegt de onderzoeker. "Parkinsonpatiënten krijgen juist problemen met die automatische uitvoering. Door ze op te delen in eenvoudige deelbewegingen in een vaste volgorde, wilden we de patiënten de uitvoering bewust laten controleren. Het blijkt dat met een goede training zelfs patiënten die door hun ziekte geheugenproblemen hebben, de nieuwe strategie onder controle kunnen krijgen."

Trainingsprogramma

Vervolgens paste Kamsma de nieuwe bewegingsstrategieën toe in een meer uitgebreid trainingsprogramma. Een groep van 25 patiënten deed gedurende een jaar mee aan het experiment, waarin ze na twee maanden training tevens een aantal keren werden hertraind om het geleerde op peil te houden. Zowel de patiënten als hun partners gaven aan dat de nieuw aangeleerde bewegingspatronen met succes in het dagelijks leven konden worden toegepast. "De volgende stap in het onderzoek is een manier te bedenken waarop de behandelmethode optimaal in de huidige praktijk kan worden geïmplementeerd", aldus Kamsma. "Momenteel bestaat het nog niet, maar zo'n behandeling zou idealiter in een voor Parkinsonpatiënten specifieke behandelpraktijk opgenomen moeten worden, waarin revalidatie en neurologische behandeling geïntegreerd zijn." /ImK

Kamsma (Sneek, 1961) studeerde bewegingswetenschappen aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling Neurologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek is gefinancierd door het toenmalige Praeventiefonds, tegenwoordig Zorg Onderzoek Nederland (ZON). Sinds 1997 werkt Kamsma bij de afdeling Bewegingswetenschappen, waar hij momenteel onder meer doceert en studieadviseur en afstudeercoördinator is.

Datum en tijd

woensdag 13 februari 2002, 14.15 uur

Promovendus

Y.P.T. Kamsma, tel. (050)363 20 81, fax (050)363 31 50, e-mail: Y.Kamsma@ppsw.rug.nl (werk)

Proefschrift

Functional reorganisation of basic motor actions in Parkinson's disease

Promotores

prof.dr. P. Rispens en prof.dr. W.H. Brouwer

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen