MIX MEDIA

Voeding kan ook té gezond zijn

Als gezond eten een obsessie wordt kan er sprake zijn van orthorexia. Lijders aan dit ziektebeeld denken iedere minuut van de dag aan gezond eten en raken in paniek als ze ongezond eten binnenkrijgen. Door hun gedrag kunnen ze juist tekorten oplopen met bijvoorbeeld menstruatieproblemen als gevolg. Het tijdschrift Gezondheidsnieuws waarschuwt voor de, nog niet erkende, eetstoornis orthorexia.

Mensen die lijden aan orthorexia mijden alles dat volgens de laatste berichten slecht is, zoals kleurstoffen en gemanipuleerd voedsel. Professor A. Vandereycken, psychiater in Leuven: 'Mensen met orthorexia zijn constant bang om ziek te worden. Door supergezond te eten, denken ze fit te blijven en langer te leven.' Het tegendeel is waar, schrijft Gezondheidsnieuws. Orthorexia is op de lange duur een aanval op het lichaam. Als steeds meer voedingsmiddelen uitgebannen worden, krijgt het lichaam niet meer de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen. Dat kan behoorlijke schade opleveren. De kalk- en hormoonhuishouding raakt verstoord en in sommige gevallen stopt zelfs de menstruatie. Ook het sociale leven raakt ernstig ontregeld. Vriendschappen, carrières en normen en waarden worden allemaal ondergeschikt aan de kwaliteit van de voeding.

Eten als obsessie
De grens tussen gezond eten en orthorexia is niet altijd helder. Voor de omgeving is orthorexia moeilijk te herkennen, niet iedereen valt er van af. 'Het wordt een obsessie als voedingspatronen het leven bepalen. Als eten niet langer een middel is om gezond te blijven maar een doel op zich. Mensen met een eetstoornis leggen zichzelf extreem strenge wetten op. Hun eetpatroon is een dwangbuis,' geeft professor Vandereycken aan. De oorzaak van orthorexia ligt vaak diep. Therapie kan helpen de psychische problemen, die ten grondslag liggen aan het eetprobleem, op te lossen.
Orthorexia, ook wel een ziekelijke fixatie op gezond eten genoemd, lijkt op de bekendere eetstoornissen anorexia en boulimia. 'Ook bij orthorexia gaat het om een obsessie met eten,' vertelt orthomoleculair diëtiste Marijke de Waal Malefijt in Gezondheidsnieuws. 'In tegenstelling tot anorexia en boulimia gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van de voeding. Mensen met orthorexia denken iedere minuut aan gezond en verantwoorde voeding en raken in paniek als ze in hun ogen ongezond eten binnenkrijgen.'

/////