Korps: Friesland, plaats: Friesland 13-02-2002
Politieberichten van 12/2 (13.00 uur) t/m 13/2 (07.00 uur)

Rohel: ontploffing
Dinsdag omstreeks 12.00 uur was een 34-jarige inwoner van Leek bij de camping De Bongerd aan de Kwekerijweg bezig met werkzaamheden aan de telefoonkabel. Waarschijnlijk heeft hij hierbij ook de gasleiding geraakt. Toen de man daarop ook nog met een brander te werk ging, volgde een ontploffing met een steekvlam van ongeveer 3 meter. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer heeft de gastoevoer afgesloten.

Noordwolde: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond aan de Paaskamp. Aan de rechterzijde van de auto werd een ruit uit de rubbers gehaald. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Wolvega, deed aangifte.

Leeuwarden: joyriding
Dinsdag omstreeks 17.15 uur verloor de bestuurder van een personenauto op de Canadezenlaan de macht over het stuur en botste tegen twee geparkeerde autos aan, die op de rijbaan stonden. De bestuurder, een 16-jarige inwoner van Leeuwarden, had de auto zonder toestemming meegenomen. De auto was van zijn 18-jarige vriend. De geparkeerde autos waren eigendom van een 60-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 75-jarige inwoner van Leeuwarden. Gezien zijn leeftijd was de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs. De jongeman werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt ter zake het veroorzaken van een aanrijding, rijden zonder rijbewijs en joyriding.

Lemmer: autobrand
Dinsdag omstreeks 14.25 uur reed een 81-jarige inwoner van Lemmer met zijn personenauto vanaf de Rondweg en Straatweg op. Terwijl hij daar reed, sloeg de motor plotseling af. De man heeft daarna nog verschillende malen getracht de motor te starten. Hij had niet in de gaten dat het motorcompartiment in brand stond. Een passerende automobiliste, een 37-jarige inwoonster van Lemmer, zag wat er aan de had was en heeft de man uit de auto gehaald. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. De brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de gehele auto uitbrandde.

Buitenpost: aanrijding licht gewonde
Dinsdag omstreeks 16.30 uur reed een 38-jarige inwoonster van Buitenpost met haar personenauto achter uit de oprit van een woning aan de Oude Dijk af. Door een geparkeerde auto zag zij een personenauto, die over de Oude Dijk reed over het hoofd. Deze personenauto werd bestuurd door een eveneens 38-jarige inwoonster van Buitenpost. Deze bestuurster klaagde over pijn in haar rug, terwijl de andere last had van haar nek en een kleine hoofdwond opliep. Zij is naar de huisarts gegaan voor onderzoek.

Leeuwarden: auto-inbrekers aangehouden
Dinsdag omstreeks 20.45 uur werden op de Willemskade twee mannen aangehouden. De mannen, 40 en 38 jaar, beiden uit Leeuwarden, hadden kort daarvoor in de Baljeestraat een bestelauto opengebroken. Zij werden hierbij op heterdaad betrapt door patrouillerende agenten in burger. De verdachten hadden een raam van de bestelauto vernield en uit de auto werd een radardetector weggenomen. De auto was eigendom van een bedrijf uit Ysbrechtum. Een medewerker van het bedrijf, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De weggenomen radardetector werd bij de 40-jarige verdachte aangetroffen. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Joure: bedreiging
Dinsdag omstreeks 18.30 uur belde een 52-jarige inwoner van Joure naar het bureau met de mededeling zijn portemonnee uit de woning was gestolen en dat hij zijn buurman, een 36-jarige man, hiervan verdacht. De buurman ontkende iets met deze diefstal te maken te hebben. Met de man werd de afspraak gemaakt dat hij de volgende dag naar het bureau zou komen voor het doen van aangifte. Omstreeks 20.45 uur kwam de melding dat de man verhaal had gehaald bij zijn buurman en deze had bedreigd met messen en dat hij zijn buurman wilde steken. De buurman had vervolgend met een honkbalknuppel de man de messen uit de handen geslagen. De man was daarop weggelopen. Bij zijn woning aan het Stjoerboard werd de man vervolgens aangehouden. De verdachte had gedronken. Hij werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De messen zijn in beslag genomen.

Drachten: inbrekers aangehouden
Dinsdag omstreeks 21.10 uur kwam er een melding binnen dat er werd ingebroken bij een in aanbouw zijnd pand van Intersport aan de Noorderbuurt. Twee verdachten waren het pand binnengegaan. Nadat het pand was afgezet, ging de politie naar binnen. Aan de sommatie om te voorschijn te komen, werd geen gehoord gegeven. Hierop werd de politiehond ingezet en deze vond de twee verdachten, een 16-jarige inwoner van Drachten en een 17-jarige inwoner van Vleuten, op de bovenste etage van het pand. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. Er werd niets weggenomen.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.35 uur werd op het Hoeksterend een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 465 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Leeuwarden: geen rijbewijs
Woensdag omstreeks 01.00 uur werd op de Dammelaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De bestuurder kreeg hiervoor een bekeuring. Daar hij in het verleden reeds vaker voor dit feit was bekeurd, werd nu ook zijn auto in beslag genomen.

Delfstrahuizen: brand loods
Woensdag omstreeks 01.00 uur brak brand uit in een vrijwel nieuwe loods, die stond achter een woning aan de Westerse Dijk. De loods was eigendom van een 27-jarige inwoner van Delfstrahuizen. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in een tractor, die in de loods stond. Door de brandweer werd het vuur geblust. Het midden gedeelte van de loods liep aanzienlijke schade op.

Lemmer: brand kerk
Woensdag omstreeks 01.45 uur brak brand uit in de kerk aan de Zeedijk. De kerk is van de Eben Haezer kerkgemeenschap. De brand werd ontdekt door een toevallige voorbijganger, die de brandweer waarschuwde. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in het orgel. Het gehele plafond is weggebrand. Door de brandweer werd het vuur geblust. Tijdens de brand was er geen gevaar voor de belendende percelen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272