Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht

Herfkens: $ 100 miljoen voor hulpfonds Grote Meren regio

Nederland gaat 100 miljoen dollar bijdragen aan een internationaal hulpfonds voor het Afrikaanse Grote Merengebied, gericht op ontwapening en terugkeer van soldaten en rebellen naar hun woonplaatsen. Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dit bekend gemaakt tijdens de reis die zij momenteel samen met haar Britse en Noorse collega's brengt aan de Grote Merenregio. Het gaat hier om een door de Wereldbank geinitieerd fonds waaraan ook andere donoren en internationale instellingen bijdragen.

De door conflicten geplaagde regio omvat de Democratische Republiek Congo, Burundi, Rwanda en Uganda. Het gaat hier om een gebied ter grootte van tweederde van de Europese Unie met een bevolking van ongeveer 50 miljoen mensen. Volgens schattingen van de Wereldbank zijn in dit gebied sinds 1997 tussen de anderhalf en drie miljoen mensen overleden aan de gevolgen van de conflicten, onder wie zo'n 200.000 slachtoffers van directe gevechtshandelingen. Verder heeft de infrastructuur in de betrokken landen, inclusief het transportsysteem, aanzienlijk onder de voortdurende schermutselingen geleden.

Hulp bij ontwapening , demobilisatie en reintegratie is een noodzakelijke aanvulling op de reeds lopende politieke inspanningen en activitein op het gebied vredeshandhaving. De uit het nieuwe fonds te financieren programma's zullen ook als stimulans dienen voor de betrokken regeringen en andere conflictpartijen om het vredesproces in hun regio te bespoedigen.

De Wereldbank schat 300 miljoen dollar nodig te hebben voor het fonds, waaraan Nederland met de bijdrage van 100 miljoen dollar de grootste bijdrage levert.

Minister Herfkens brengt momenteel met haar Engelse en Noorse collega's Clare Short en Hilde Johnson een bezoek aan de regio. Zij voeren besprekingen met president Kabila van de DR Congo, de leider van RCD-Goma Adolphe Onusumba, president Kagame van Rwanda, president Museveni van Uganda en vice-president Ndayizeye van Burundi. Het doel van het bezoek is de regio verder op weg te helpen en de ontwikkelingsperspectieven op de langere termijn te bespreken, alsmede de inzet van het nieuwe Wereldbankfonds.

===