Gemeente Leiden

Bestuurders discussiëren over "De macht van het getal"

Op woensdagmiddag 13 februari 2002 discussiëren bestuurders uit stad en regio over getalsmatige verhoudingen in de regionale en lokale politiek. Deze discussie vindt plaats in het kader van een kennismakingsprogramma van aankomende studenten politicologie van de Universiteit Leiden.
De discussie vindt plaats in de raadzaal van het Leidse Stadhuis en duurt van 13.00 uur tot 15.30 uur.

De discussiemiddag bestaat uit twee delen. In het eerste deel staan de verhoudingen in de Leidse regio centraal. Heeft de Leidse regio te veel gemeentebesturen op een relatief klein grondgebied? Is een grotere gemeente ook per definitie krachtiger? Over deze vragen buigen twee regiobestuurders zich: wethouder R. Hillebrand uit Leiden en burgemeester A. Meerburg uit Alkemade.

Het tweede deel van de middag staat in het teken van de lokale krachtsverhoudingen in de Leidse gemeenteraad. Hierover wordt gediscussieerd door Ron Hillebrand (wethouder; lijsttrekker PvdA), Filip van As (gemeenteraadslid; lijsttrekker Christenunie) en Alexander Pechtold (wethouder; lijsttrekker D66). Bepalen vooral de grote partijen de agenda? Hoe kunnen kleine partijen een rol van betekenis spelen?