Gemeente Hoogeveen


---

13 februari 2002

Toch geen raadsbesluit AZC nodig

De gemeenteraad van Hoogeveen hoeft niet alsnog een besluit te nemen in de procedure rond een nieuw AZC in de gemeente. Daarmee is het college van B&W bevestigd in haar opstelling.

De rechtbank in Assen hield het Centraal orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente vorige week voor dat de procedure voor een nieuw asielzoekerscentrum mogelijk een risico in hield. Niet de raad maar het college besloot vorig jaar - met begrip maar ook teleurstelling - de vrijstelling van het bestemmingsplan in te trekken voor een AZC aan de A.G. Bellstraat. Dit vanwege uitspraken van de rechter en de commissie voor bezwaar en beroep. De rechter was vorige week er niet zeker van of naast het college ook de raad nog een besluit had moeten nemen. Hij stelde de gemeente alsnog in de gelegenheid de raad te laten besluiten.

Dit hoeft dus niet te gebeuren. De gemeente heeft eind vorige week jurisprudentie gevonden die het standpunt van het college bevestigt. De rechtbank heeft inmiddels positief gereageerd en de behandeling van het beroep voortgezet. Het gaat om de zaak waarin het COA beroep heeft aangetekend tegen het besluit van de gemeente geen bouwvergunning voor een AZC te verlenen.

Het college blijft overigens vertrouwen houden in de locatie A.G. Bellstraat voor een nieuw AZC. Inmiddels werkt 'Den Haag' aan een wetswijziging die de mogelijkheden voor AZC-vestigingen moet vergroten.

© Copyright Gemeente Hoogeveen