Provincie Friesland

De provincie Fryslân heeft besloten om het openbaar vervoer in Zuidoost Fryslân te gunnen aan ARRIVA. Dat betekent dat de zittende vervoerder in het gebied, winnaar is geworden van de openbare aanbesteding.

Het is de eerste keer dat het openbaar vervoer in Zuidoost Fryslân openbaar is aanbesteed. Tot nu toe was het vanzelfsprekend dat de zittende vervoerder ARRIVA en haar voorgangers FRAM en VEONN het vervoer bleven verzorgen. Naast ARRIVA heeft ook Connexxion een offerte ingediend om het vervoer in Zuidoost Fryslân te mogen verzorgen.

De provincie heeft gekozen voor ARRIVA omdat deze voor hetzelfde geld 24% meer vervoer biedt. Dit geldt met name op de zogenoemde verbindende en ontsluitende lijnen tussen de grotere plaatsen. Dat zijn de lijnen waar veel reizigers kunnen worden verwacht. Maar ook op het platteland biedt ARRIVA de meeste reismogelijkheden.
Klantenpanel

Als onderdeel van de beoordelingsprocedure moesten de vervoerbedrijven hun plannen presenteren aan een klantenpanel dat was samengesteld uit vertegenwoordigers van een aantal belangenorganisaties en enkele individuele reizigers. Het is uniek in Nederland dat de reizigers tijdens de beoordelingsprocedure mee kunnen beoordelen wie volgens hen de beste kwaliteit biedt. Het klantenpanel heeft ARRIVA een ruime voldoende gegeven maar voelde zich het meest aangesproken door de plannen van Connexxion.

Toch heeft de provincie gekozen voor ARRIVA, vooral omdat deze op het platteland meer vervoer biedt dan Connexxion. Een deel van de busritten die ARRIVA biedt is vraagafhankelijk, hetgeen betekent dat reizigers eerst moeten bellen voordat ze van deze ritten gebruik kunnen maken. In vergelijking met de huidige dienstregeling biedt ARRIVA echter ook meer vaste ritten.

Reizigers de grote winnaars
ARRIVA heeft de aanbesteding gewonnen, maar de reizigers in Zuidoost Fryslân zijn de grote winnaars van deze aanbesteding. Vanaf 1 september aanstaande, als het vervoer na de aanbesteding van start gaat, wordt de kwaliteit van het openbaar vervoer in het gebied aanzienlijk verbeterd. Een overzicht :
· Meer busritten tussen de grotere plaatsen in het gebied; · Kernen met minimaal 250 inwoners op alle dagen van de week tot 23.00 uur met openbaar vervoer bereikbaar. Vertrektijden van avondritten in de avonduren op alle dagen van de week hetzelfde;
· De Interliners tussen Drachten en Leeuwarden en tussen Drachten en Heerenveen worden vervangen door een nieuwe hoogwaardige vorm van openbaar vervoer met een aantrekkelijk tariefsysteem;
· Er komen veel nieuwe bussen, waarvan een groot deel met een lage vloer en dus een makkelijke instap;
· Als een busrit onverhoopt uitvalt hebben de gedupeerde reizigers recht op een financiële vergoeding.

Nummer: 022
Datum: 13 februari 2002


Laatste wijziging: 13-2-02 ,