Korps: Groningen, plaats: Diverse 14-02-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 14 februari 2002

Dagelijkse berichten

Winschoten: jongens aangehouden
Drie jongens uit Winschoten in de leeftijd van 15 en 16 jaar zijn woensdagavond door de politie aangehouden aan de Oostelijke Rondweg in hun woonplaats. Voorbijgangers zagen dat de knapen zich verdacht ophielden bij omheiningen van bedrijven en belden de politie. Politiemensen troffen de jongens aan in het bezit van gereedschap en een aantal bordjes met daarop reclame- en waarschuwingsteksten. Ook waren ze in het bezit van een aantal elektriciteitsgeleiders van alarminstallaties. Onderzoek wees uit dat de bordjes en de geleiders waren verwijderd van hekken van diverse bedrijven. Ook hadden de knapen verfspuitbussen bij zich waarmee ze, naar later bleek, bij een tweetal bedrijven muren hadden beklad. De jongens zijn meegenomen naar het bureau en na het afleggen van een korte verklaring overgedragen aan hun ouders. Ze worden vandaag nader gehoord. De bordjes en de spuitbussen zijn in beslag genomen.

Hoogezand: dronken bromfietser
Op de Kielsterachterweg bij Hoogezand heeft de politie woensdagavond een 37-jarige bromfietser uit Ten Boer aangehouden. De man reed al slingerend in de richting van Hoogezand. Bij controle door de politie bleek de man onder invloed te verkeren. De ademanalyse wilde in verband met het drankgebruik niet lukken. De man weigerde vervolgens de bloedproef. Na verhoor is hij heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het weigeren van de bloedproef.

Winschoten: mannen aangehouden
Aan de Oostelijke Rondweg in Winschoten heeft de politie woensdagnacht een 48-jarige man uit Enschede aangehouden. Politiemensen zagen de man zitten in een stilstaande auto en spraken hem aan. De man verklaarde aanvankelijk even te zijn gestopt om te plassen. Bij het natrekken van zijn kentekengegevens bleek de auto niet te zijn verzekerd en de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. De man was inmiddels weer weggereden. Hij werd achterhaald door de politie en na een stopteken aangehouden. De man en zijn passagier werden meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek de bestuurder ook onder invloed van alcohol te verkeren. De ademanalyse wees 1.85 promille alcohol uit. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, rijden tijdens de ontzegging en rijden met een onverzekerde auto. Tijdens het politie onderzoek bleek dat de man, zijn passagier en de auto voldeden aan het signalement dat was opgegeven nadat eerder op de avond een 33-jarige man uit Winschoten was mishandeld op de Provinciale Weg N367 bij Oude Pekela. Het slachtoffer kreeg daar een handgemeen met de inzittenden van een auto na onenigheid over het voeren van verblindende verlichting en werd een aantal keren tegen het hoofd geslagen. De automobilist uit Enschede en zijn passagier, een 48-jarige man uit Veendam, zijn daarop aangehouden voor openlijke geweldpleging en ingesloten. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Stadskanaal: vrouw (65) bestolen van tas
Een 65-jarige vrouw uit Stadskanaal is woensdagmiddag aan de Gelderselaan in haar woonplaats beroofd van een tas. De vrouw fietste in de richting van de Nederlandlaan toen zij werd aangesproken door drie wandelende vrouwen die hadden gezien dat een onbekende man haar tas uit een fietstas had weggenomen. Ze reed naar huis en belde de politie. In consternatie vergat de vrouw het signalement van de dief en ook vergat ze de namen van de getuigen op te schrijven. De politie is derhalve op zoek naar deze mensen. Ze kunnen contact opnemen met de politie in Stadskanaal, telefoonnummer 0900 8844. Het slachtoffer vermist naast enkele persoonlijke spullen een bedrag van enkele tientallen euros.

Onstwedde: bejaarde automobilist aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag aan de Holte in Onstwedde een 72-jarige automobilist uit Alteveer aangehouden. De man reed met een snelheid van ongeveer 120 km per uur over de Onstewedderweg in Vlagtwedde terwijl daar 80 is toegestaan. Surveillerende mensen gaven de man een stopteken maar hij negeerde dat. Ook een tweede stopteken werd door de man niet opgevolgd en hij haalde de politieauto in om vervolgens weg te rijden in de richting van Onstwedde. Bij Holte reed de man per abuis een boeren erf op waardoor hij zichzelf vast reed. Hij kon worden aangehouden en werd meegenomen naar het bureau. Daar bleek de man onder invloed te verkeren. De ademanalyse wees 1.47 promille uit. Na verhoor is de man heengezonden. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd. De auto van de man bleek niet APK gekeurd te zijn. Hij krijgt proces-verbaal voor rijden onder invloed en het negeren van een stopteken.

Houwerzijl: woningbrand
Woensdagnacht ontstond brand in een woning aan de S. de Jongestraat in Houwerzijl. De 30-jarige bewoner werd wakker van glasgerinkel en merkte, toen hij poolshoogte ging nemen dat de overloop van zijn huis al vol rook stond. De man klom door een slaapkamerraam naar buiten en waarschuwde de brandweer. Die kwam en bluste de brand. De brandweer wist te voorkomen dat de brand uitslaand werd. De woning liep aanzienlijke schade op. Vermoedelijk is de brand ontstaan in een meterkast. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Ter Apel: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie woensdagmiddag op de Mezenhof in Ter Apel een 37-jarige automobilist uit die plaats aangehouden. Bij een routinecontrole bleek de man te veel te hebben gedronken. Hij bleek in kennelijke staat van dronkenschap te verkeren. De ademanalyse aan het bureau wees 2.25 promille alcohol uit. Na verhoor is de verdachte met een dagvaarding heengezonden. Zijn auto is door de politie in beslag genomen. De man kreeg een rijverbod opgelegd van 12 uur.

Holwierde: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagmorgen een snelheidscontrole gehouden op de Hoofdweg in Holwierde. Daarbij werd van 590 voertuigen de snelheid gemeten. Honderdenelf bestuurders reden sneller dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid was 81.

Groningen: mannen vechten in woning
Twee bewoners van een pand aan de Grote Rozenstraat raakten woensdagochtend door nog oorzaak in gevecht met elkaar. Een 30-jarige man liep daarbij verwondingen op aan hand en hoofd. Zijn opponent, een andere bewoner van het pand, was niet meer aanwezig toen de politie arriveerde. Een groot aantal ruiten van de woning en een deel van de inboedel was vernield. Het slachtoffer is voor behandeling van zijn verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie stelt een nader onderzoek in naar de achtergronden van de vechtpartij.

Groningen: vrouw (52) beroofd van tas
Een 52-jarige vrouw uit Zuidhorn die woensdagavond in de Turftorenstraat liep werd door een fietser beroofd van haar schoudertas. De vrouw hield de tas vast en kwam ten val. De dader fietste er met de tas vandoor. Een getuige zag dat de man een steegje in fietste en blokkeerde met zijn auto de uitgang van de steeg. Uit onderzoek bleek dat de tasjesrover via een auto over een muur was geklommen. De politie doorzocht diverse tuien maar konden de verdachte niet achterhalen. Wel werd de tas teruggevonden die met inhoud kon worden teruggegeven aan de vrouw. Onderzoek is ingesteld.

Groningen: fietsendief aangehouden
De politie hield woensdagavond een 34-jarige man uit Groningen aan in de Slachthuisstraat op een gestolen fiets. Een getuige had gezien dat de man de fiets had weggenomen en waarschuwde de politie. De man bekende de diefstal en kreeg een proces-verbaal.

Groningen: verkeerscontroles
In de binnenstad werd woensdagmiddag op diverse plaatsen; Herestraat, Tussen Beide Markten, Zwanestraat, Poelestraat en Pepersstraat gecontroleerd op het fietsen in voetgangersgebied. In totaal werden 65 bonnen uitgedeeld. Op de Grote Beerstraat, Zonnelaan en Hereweg werd woensdagavond gecontroleerd op het voeren van verlichting. Hierbij werden 63 bekeuringen uitgeschreven aan (brom)fietsers.

Groningen: lastige ex uit woning gehaald
Een 40-jarige vrouw riep woensdagochtend de hulp van de politie omdat haar ex-vriend haar woning aan de Zuidersingel was binnen gedrongen. De man had enkele vernielingen aangericht en bleek onder invloed. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en trapte tegen een politiewagen. Hij werd eerst ter ontnuchtering ingesloten en wordt verhoord over de vernielingen.

Inlichtingen Afdeling Communicatie: 0900 - 8844 ( 0.13 euro p/m ).