Arcares


Maatschappelijke winst belangrijker dan bedrijfswinst

reactie Arcares op advies 'Winst en Gezondheidszorg' van de RVZ

Maatschappelijke winst in de ouderenzorg is op korte termijn vooral te behalen als de huidige aanbieders de ruimte krijgen om ondernemend te kunnen werken. Nieuwe aanbieders zijn van harte welkom, benadrukt Arcares (brancheorganisatie verpleging en verzorging), mits ze de gewenste kwaliteit leveren, behaalde winst investeren in de zorg en een breed dienstenpakket aanbieden. Deze kanttekeningen plaatst Arcares bij het vandaag gepubliceerde advies Winst en gezondheidszorg van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ), waarin wordt gepleit voor het toelaten van instellingen met een winstoogmerk. Behoudens deze kanttekeningen vindt Arcares het RVZ-advies evenwichtig.

De RVZ is voor het toelaten van instellingen met een winstoogmerk, maar is zich gelukkig wel bewust van de nadelen die dit kan opleveren. Zij noemt in dit verband het risico dat ondernemers de onrendabele diensten en patiënten gaan mijden en zich vooral richten op de patiënten die geld opleveren. Zij noemt verder het in rekening brengen van te hoge prijzen en het bieden van te weinig kwaliteit. De waarborgen die de RVZ biedt, zoals de aanwezigheid van basisnormen voor kwaliteit, een goed functionerende Inspectie voor de Volksgezondheid en een krachtige marktmeester, ogen solide. Toch geeft de RVZ zich te weinig rekenschap van de situatie waarin de instellingen in de ouderenzorg zich thans bevinden. Er is sprake van een schaarse arbeidsmarkt, een zorg die niet altijd de door cliënten gewenste kwaliteit heeft, tarieven die alles behalve kostendekkend zijn en een uitbundige regelgeving. Voor het introduceren van het winstoogmerk in de ouderenzorg is het van groot belang dat de huidige achterstanden worden weggewerkt en de huidige aanbieders daadwerkelijk de ruimte krijgen om zich ondernemend op te stellen.

In de ouderenzorg telt uiteindelijk maar één doel: de kwaliteit van leven moet ook op hoge leeftijd optimaal zijn. Het toelaten van ondernemingen met een winstoogmerk bergt het risico in zich dat uiteindelijk de winstgevendheid van de eigen onderneming toch belangrijker wordt dan de maatschappelijke winst die ontstaat door de realisering van het zojuist genoemde doel. Arcares is daarom van oordeel dat als er op termijn private instellingen worden toegelaten deze, zeker de eerste jaren, gehouden zijn om de behaalde winst aan te wenden voor de zorg. Daarnaast moeten private instellingen worden verplicht om een breed dienstenpakket aan te bieden, dit om te voorkomen dat zij zich uitsluitend op de meest rendabele diensten gaan richten.

Datum: 14/02/2002