Gemeente Rijswijk

Gemeenteberichten
14 februari 2002


* Agenda Raadsvergadering

* Over vervoer gevaarlijke stoffen door spoortunnel GEMEENTE RIJSWIJK EIST DUIDELIJKHEID VAN NEDERLANDSE SPOORWEGEN
* eerste wijzigingsplan 'Oud Rijswijk' (locatie ERL) Wet op de Ruimtelijke Ordening

* Artikel 19a
Wet op de Ruimtelijke Ordening

* Rectificatie
Vergunningen verordening kinderopvang Rijswijk
* Vergunning verordening kinderopvang

* van 23 februari tot en met 24 maart in Museum Rijswijk Tentoonstelling wandkleden Leslie Gabriëlse
* Aanvraag kapvergunningen

* Verleende kapvergunningen

* De ouderenadviseur

* Bouwaanvragen en -meldingen

* Bouwvergunningen

* Koopzondagen in 2002

Dinsdag 19 februari 2002
Agenda Raadsvergadering

Vergadering en spreekrechtbijeenkomst van de Raad van de gemeente Rijswijk op dinsdag 19 februari 2002 in het gemeentehuis, Generaal Spoorlaan 2. Aanvang van de spreekrechtbijeenkomst om 19.30 uur; aanvang raadsvergadering na beëindiging van de spreekrechtbijeenkomst.

De volgende onderwerpen staan op de agenda:

1. Vragen van de raad.

2. Ingekomen stukken en mededelingen.

3. Vaststelling van de Handelingen van de vijftiende vergadering van de gemeenteraad d.d. 11 december 2001

4. Goedkeuring van het verslag van het verhandelde in de spreekrecht-bijeenkomst van 18 december 2001.
5. Vaststelling van de Handelingen van de zestiende vergadering van de gemeenteraad d.d. 18 december 2001.

6. Voorstel inzake Masterplan Oud Rijswijk (no. 25).
7. Voorstel inzake huisvesting gemeentelijke bestuursapparaat (no. 20).

8. Voorstel inzake "brede welzijnsorganisatie" (no. 21).
9. Voorstel inzake verkoop perceel grond Huis te Landelaan/hoek van Vredenburchweg aan het Nederlandse Rode Kruis ter realisatie van een Mappa Mondo huis (no. 19).

10. Voorstel inzake voorbereidingsbesluit Huis te Landelaan/ Van Vredenburchweg (no. 26).

11. Voorstel inzake verbeteren oversteekbaarheid Huis te Landelaan (no. 12).

12. Voorstel inzake nota parkeervoorzieningen voor gehandicapten (no.
13).
13. Voorstel inzake vervangen VRI Lindelaan - J. Israëlslaan en vervanging regeltoestel Acacialaan - Haagweg (no. 14).
14. Voorstel inzake verkeersveiligheid Admiraal Helfrichsingel (no.
15).
15. Voorstel inzake fietspad Van Vredenburchweg (no. 16).
16. Voorstel inzake wijziging gemeenschappelijke regeling Stadsgewest Haaglanden (no. 17).

17. Voorstel inzake aanschaf Document Management Systeem (no. 18).
18. Voorstel inzake vervanging informatiesysteem Sociale Zaken (no. 22).

19. Voorstel inzake subsidiëring Stichting RIO Voorzorg in 2002 (no. 23).

20. Voorstel inzake aanbrengen beschoeiingen Wilhelminapark.(no. 24).
Op het publicatiebord naast de hoofdingang van het gemeentehuis hangt de volledige agenda ter inzage, eventuele wijzigingen of aanvullingen worden in deze agenda's verwerkt. De agenda en de bijbehorende stukken liggen tevens bij de sectie Communicatie (kamer 77) van het gemeentehuis voor een ieder ter inzage.

De Stichting Omroep Rijswijk (SOR) verzorgt op de avond van de raadsvergadering tot 24.00 uur een radio-uitzending. Deze is te beluisteren op de kabel FM 92,9 MHz. en in de ether FM 105.9 MHz.

.

Over vervoer gevaarlijke stoffen door spoortunnel GEMEENTE RIJSWIJK EIST DUIDELIJKHEID VAN NEDERLANDSE SPOORWEGEN

De gemeente Rijswijk heeft een risico-inventarisatie gemaakt waarin de gemeente plaatsen heeft vermeld waar risicovolle activiteiten plaatsvinden. De vraag kwam naar voren of de spoortunnel op die lijst geplaatst moest worden. Daarover heeft de gemeente contact gezocht met de NS.

De vraag die de gemeente aan de NS heeft gesteld is of de overeenkomst die bij de bouw van de tunnel is opgesteld tussen gemeente en de NS, nog steeds wordt nageleefd. Begin jaren 90 werd met de spoorwegen afgesproken dat er geen gevaarlijke stoffen over het spoor door Rijswijk gevoerd zouden worden. Bij uitzondering kan dit toch plaatsvinden, maar dan dient de brandweer daarover geïnformeerd te worden. Begin januari van dit jaar is door de NS op de vragen geantwoord, maar de gemeente vindt dat dit antwoord onvoldoende helderheid geeft en heeft de NS daarom opnieuw om nadere inlichtgen gevraagd.

De zorg van de gemeente over het mogelijke vervoer van gevaarlijke stoffen door Rijswijk en de gebrekkige communicatie met de NS op dit punt, is door de burgemeester, mevrouw G.W. van der Wel-Markerink, toegelicht in het televisieprogramma Zembla dat vrijdagavond 8 februari jl. werd uitgezonden.

.

Eerste wijzigingsplan 'Oud Rijswijk' (locatie ERL) WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij besluit van 29 januari 2002 nr. DRG/ARB/2001/10599 goedkeuring hebben verleend aan hun besluit van 30 oktober 2001 tot vaststelling van het "Eerste wijzigingsplan "Oud Rijswijk" (locatie ERL)". Het besluit ligt samen met het wijzigingsplan en het desbetreffende bestemmingsplan met ingang van 15 februari 2002, gedurende zes weken (dat wil zeggen tot en met 28 maart 2002) ter gemeentesecretarie (Generaal Spoorlaan 2, sectie Communicatie, kamer 77, geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 14.00 uur) als ook bij de Rijswijkse Openbare Bibliotheken, voor een ieder ter inzage.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 29 januari 2002.

Het indienen van beroep heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat het besluit van Gedeputeerde Staten tot goedkeuring daags na afloop van de beroepstermijn in werking treedt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet inwerking voordat op dat verzoek is beslist. Bij toewijzing van het verzoek geeft de voorzitter van de Afdeling aan op welke onderdelen van het plan de voorlopige voorziening betrekking heeft.

.

Artikel 19a
Wet op de Ruimtelijke Ordening

De burgemeester van Rijswijk geeft kennis dat burgemeester en wethouders vrijstelling van het bestemmingsplan is gevraagd door:
* Stichting kinderopvang DAK voor het oprichten van een kinderdagverblijf op het perceel Mgr. Bekkerslaan.

Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan "Steenvoorde II". Tevens heeft de raad een voorbereidingsbesluit genomen voor het gebied waar het plan is gelegen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om afwijking toe te staan c.q. vrijstelling te verlenen van het genoemde bestemmingsplan en toepassing te geven aan artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

De bouw- en situatietekeningen liggen met ingang van 15 februari 2002 gedurende vier weken ter inzage bij de sectie Communicatie kamer 77 Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk. De sectie Communicatie is op werkdagen geopend van 8.30-14.00 uur.

Gedurende de termijn van ter inzage legging kan eenieder schriftelijk zijn bedenkingen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Rectificatie
Vergunningen verordening kinderopvang Rijswijk

In de publicatie van 17 januari 2002 zijn de stichtingen met de daarbijbehorende peuterspeelzalen verwisseld.

De juiste tekst moet zijn:

Burgemeester en wethouders brengen ter openbare kennis dat:
* aan de Stichting Rijswijkse Kinderopvang een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Verordening Kinderopvang Rijswijk hebben verleend tot uiterlijk 31-12-2002 voor het oprichten/houden van de peuterspeelzaal Nijntje aan de P. van Vlietlaan 10 te Rijswijk

* aan de Stichting Peutervoorde een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Verordening Kinderopvang Rijswijk hebben verleend tot uiterlijk 31-12-2002 voor het oprichten/houden van peuterspeelzaal Peutervoorde aan de P. van Vlietlaan 10 te Rijswijk.

De vergunningen liggen met ingang van 17 januari 2002 gedurende zes weken op werkdagen van 8.30 tot 14.00 uur ter inzage bij de sectie Communicatie (kamer 77) van de gemeente Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2.

Belanghebbenden kunnen gedurende deze termijn tegen de vergunning bezwaar indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Vergunning verordening kinderopvang

Burgemeester en wethouders brengen ter openbare kennis dat zij aan de Stichting Rijswijkse Kinderopvang een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Verordening Kinderopvang Rijswijk hebben verleend voor het oprichten/houden van het kindercentrum voor naschoolse opvang "De Boemerang" aan de W. v. Rijswijckstraat 7a te Rijswijk.

De vergunning ligt met ingang van 15 februari 2002 gedurende zes weken op werkdagen van 8.30 tot 14.00 uur ter inzage bij de sectie Communicatie (kamer 77) van de gemeente Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2.

Belanghebbenden kunnen gedurende deze termijn tegen de vergunning bezwaar indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

van 23 februari tot en met 24 maart in Museum Rijswijk Tentoonstelling wandkleden Lesllie Gabriëlse

tts_gabrielse.jpg (65613 bytes) De tentoonstelling geeft een overzicht van de diversiteit aan wandkleden die Leslie Gabriëlse de afgelopen tien jaar heeft gemaakt.

Leslie Gabriëlse (1940) studeerde aan de Kunstacademie in Rotterdam. Hij kwam daar in aanraking met diverse materialen en media, waaronder keramiek, textiel, grafische technieken en schilderen. Hoewel het schilderen in acrylverf tot op heden een belangrijk aspect van zijn kunstenaarsschap is, is voor hem textiel het medium bij uitstek. Als kind kwam hij al vroeg in aanraking met textiel want zijn moeder was modeontwerpster. Van jongs af aan was hij daarom omringd met de meest uiteenlopende stoffen en raakte hij vertrouwd met de eigenschappen van de verschillende soorten textiel.

Ondanks de prominente rol van textiel in zijn werk, beschouwt Gabriëlse zichzelf als een schilder. In figuurlijke zin 'schildert' hij met textiel, maar ook letterlijk, want essentiele details in zijn wandkleden benadrukt hij met acrylverf.

Al zijn wandkleden hebben een herkenbare voorstelling, zoals stillevens en portretten. De voorstellingen worden opgebouwd met ogenschijnlijk willekeurig gekozen stukken textiel die in de gewenste vormen zijn geknipt en op een ondergrond worden gestikt. Gabriëlse gebruikt hiervoor stoffen van uiteenlopende materialen, die zowel bedrukt met motieven kunnen zijn als effen. Bovenop de gekleurde textiel brengt hij vaak weer doorzichtige stoffen aan; de kleuren en motieven die doorschijnen creëeren de illusie van diepte. Met behulp van draden en verschillende siersteken accentueert hij vervolgens de contourlijnen in de voorstelling. Tenslotte bewerkt hij delen van het wandkleed met acrylverf. Op deze wijze ontstaan wandkleden met een illusionistisch effect waarbij de grenzen tussen textielapplicatie en schilderkunst zijn vervaagd en pas bij nadere beschouwing zichtbaar worden.

Op veel van zijn wandkleden beeldt Leslie Gabriëlse stillevens af. Op zeer grote formaten zijn bijvoorbeeld citroenen of appels te zien, zorgvuldig opgebouwd uit diverse bij elkaar kleurende stukjes textiel waarmee een licht-donkereffect wordt bereikt die de vruchten plasticiteit verleend. Behalve stillevens maakt Gabriëlse regelmatig portretten, veelal in opdracht, en figuurstukken. Daarnaast vervaardigd hij ook monumentaal werk voor openbare ruimten en voor bedrijfspanden.

De wandkleden van Leslie Gabriëlse zijn op tientallen tentoonstellingen in binnen- en buitenland, met name de Verenigde Staten, te zien geweest.

Vrijwel alle wandkleden die in het Museum Rijswijk worden geëxposeerd, zijn afkomstig uit de collectie van de kunstenaar. Tevens zullen een beperkt aantal collages en tekeningen te zien zijn, zodat ook dit aspect van het kunstenaarsschap van Leslie Gabriëlse wordt belicht.

Openingstijden:
Het Museum Rijswijk aan de Herenstraat 67 is geopend van dinsdag tot en met vrijdag als ook zondag van 14.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

.

Aanvraag kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn aangevraagd:

* Jaagpad 5c (Volkstuinvereniging "Lommerrijck")
1 wilg wegens schaduwwerking en te forse groei Aangevraagd door D. Knoester namens VTV Lommerrijck
* Volmerlaan 6 8 (Shell Rijswijk)
10 populieren, 4 kastanjes, 23 lijsterbessen en 1 hemelboom wegens het bouwrijp maken van het terrein ten behoeve van een gedeeltelijk ondergrondse parkeergarage
Aangevraagd door Tebodin Consultants & Engineers namens Shell Rijswijk


* Mgr. Bekkerslaan (omgeving Prinsenflats) 4 elsen, 3 iepen, 1 meidoorn en 2platanen wegens renovatiewerkzaamheden
Aangevraagd door Ballast Nedam namens Architectenbureau Van Schagen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving, iedere werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur onder telefoonnummer 395.92.74

.

Verleende kapvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend:

Per 14 februari 2002:

* omgeving Planetenflats Steenvoorde-Zuid circa 5300 m2 uitgegroeid bosplantsoen wegens de herinrichting van de woonomgeving van de flats. Van de totale hoeveelheid groen zal er circa 80 procent worden gerooid, in de ter inzage liggende inventarisatie van het groenbestand zijn enkele bomen aangegeven als waardevol. Deze zullen, evenals een aantal andere bomen, worden ingepast.
Ingevolge het spoedeisende karakter wordt op grond van artikel 4.5.2 lid 3 van de APV toestemming verleend om met ingang van 28 februari 2002 een aanvang te nemen met het kappen.


* hoek Huis te Landelaan/van Vredenburchweg 4 eiken, 7 beuken, 10 essen, 3 esdoorns, 6 berken, 7 iepen en 1 meidoorn wegens het bouwrijp maken van het terrein ten behoeve van het Mappo Mondo huis ingevolge het spoedeisende karakter wordt op grond van artikel 4.5.2 lid 3 van de APV toestemming verleend om met ingang van 28 februari 2002 een aanvang te nemen met het kappen


* Generaal Eisenhowerplein
11 populieren, 2 dennen en 2 wilgen wegens het bouwrijp maken van deze percelen
ingevolge het spoedeisende karakter wordt op grond van artikel 4.5.2 lid 3 van de APV toestemming verleend om met ingang van 28 februari 2002 een aanvang te nemen met het kappen


* De Nieuwe Burcht (terrein zwembad "De Wervel")
1 acacia, 13 berken, 10 beuken, 11 dennen, 10 eiken, 14 elsen, 15 essen, 4 esdoorns, 2 bolesdoorns, 2 kastanjes, 1 tamme kastanje, 1 linde, 3 platanen,20 populieren, 5 sorbussen, 1 treurwilg, 3 vruchtbomen, 61 coniferen en 3 taxussen wegens het bouwrijp maken van het terrein


* Rietbergpad 61

2 wilgen wegens het opdrukken van de bergingen

Deze kapvergunningen liggen vanaf de datum van verlening gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, De Bruyn Kopsstraat 4.
Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden (personen die zicht op de boom hebben) tegen het verlenen van de kapvergunning een gemotiveerd schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders (Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk). Voor nadere informatie kunt u iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen via telefoonnummer 395.92.74
Op 31 januari 2002 werd vergunning verleend voor het kappen van 3 iepen op het H. Ravesteijnplein en voor 6 platanen en 1 robinia in het Promenadegebied Herenstraat/Kerkstraat.
In verband met het spoedeisende karakter van dit kappen is aan de respectievelijke aanvragers op grond van artikel 4.5.2 lid 3 van de APV toestemming verleend om met ingang van 28 februari 2002 een aanvang met het kappen te nemen.

.

De ouderenadviseur

Veel ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar soms gebeuren er dingen in het leven waardoor dat niet meer helemaal lukt, of tijdelijk moeilijk is. U kunt hierbij denken aan ziekte, verlies van partner of familie, toenemende zorgbehoefte, uw woning die niet meer past bij de veranderde omstandigheden, gevoelens van eenzaamheid.
Het is soms beslist niet eenvoudig om erachter te komen wat een goede oplossing zou kunnen zijn. Sinds kort kunt u daarbij gebruikmaken van de deskundige hulp van de ouderenadviseur. Die ondersteunt, helpt en adviseert ouderen op de terreinen wonen, zorg en welzijn. Ook familieleden en mantelzorgers kunnen gebruikmaken van de ouderenadviseur.

Samen met de ouderenadviseur kunt u over uw situatie praten. De ouderenadviseur is een vertrouwenspersoon, die met u op zoek gaat naar mogelijke oplossingen, zodat u weer verder kunt. De ouderenadviseur komt op uw verzoek bij u thuis en kan u met raad en daad bijstaan door:

* samen uw vragen en problemen op een rijtje te zetten;
* samen met u naar oplossingen te zoeken;
* u informatie, advies, begeleiding en ondersteuning te geven;
* contact te houden tot mogelijke oplossingen bereikt zijn.
De ouderenadviseur werkt nauw samen met andere instellingen, organisaties en dienstverleners.
De ouderenadviseur is bereikbaar op het centraal bureau van de Stichting Welzijn Ouderen Rijswijk, Kerklaan 59. U kunt rechtstreeks een afspraak maken met de ouderenadviseur op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 15.00 uur via telefoonnummer 399.49.24.
Ook kunt u de ouderenadviseur bereiken via het Zorgloket in het Rijswijkse stadhuis, tel.nr. 395.98.84.
Aan de diensten van de ouderenadviseur zijn geen kosten verbonden.

.

Bouwaanvragen en -meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvragen zijn ontvangen:

* het geheel vernieuwen en vergroten van een dakkapel te: Cederlaan 35; ingediend: 28-01-2002;

* het oprichten van een garage/berging te: Wilhelminalaan 32; ingediend: 31-01-2002;

* het plaatsen van een dakopbouw te: Strijpwetering 55; ingediend: 04-02-2002;

* het plaatsen van een dakopbouw te: Strijpwetering 54; ingediend: 04-02-2002;

* het plaatsen van een dakopbouw te: Strijpwetering 52; ingediend: 04-02-2002;

* het plaatsen van een dakopbouw te: Strijpwetering 50; ingediend: 04-02-2002;

* het oprichten van een uitvaartcentrum te: Eikelenburglaan; ingediend: 05-02-2002;

* het vergroten van een woning d.m.v. een uitbouw 2e verdieping te: Delftweg 130; ingediend: 07-02-2002;

* het gedeeltelijk veranderen van een gevel te: Pastoor Verburchweg 8; ingediend: 04-02-2002;

De volgende meldingen zijn ontvangen:

* het oprichten van een serre te: Lange Dreef 86 ingediend: 04-02-2002

* het vergroten van een tuinhuisje te: Lange Kleiweg 120 ingediend: 31-01-2002

.

Bouwvergunningen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 14 februari 2002 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* het vergroten van een winkel aan de Prins Johan Friso Promenade 50 + 64, verleend en verzonden: 7 februari 2002
* het vergroten van een woning d.m.v. een uitbouw aan de Elzeneiland 7, verleend en verzonden: 7 februari 2002

* het vergroten van een woning d.m.v. een uitbouw aan de Elzeneiland 8, verleend en verzonden: 7 februari 2002

* het plaatsen van toegangshekken aan de Rembrandtkade, Lindelaan, Ieplaan, Meidoornstraat en Sir Win. Churcilllaan, verleend en verzonden: 7 februari 2002

* het plaatsen van een overkapping aan de Lange Dreef 31-77, Strijplaan 52 En 64, verleend en verzonden: 7 februari 2002
* het veranderen van een woning d.m.v. een gevelwijziging aan de Haagweg 116a, verleend en verzonden: 7 februari 2002

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Koopzondagen in 2002

Het college van B en W heeft, na overleg met de Commissie Detailhandel, Ambacht en Dienstverlening de volgende data vrijstelling verleend voor openstelling van winkels op zon- en/of feestdagen in 2002.

Oud-Rijswijk
24 februari, 3 maart, 1 april, 28 april, 20 mei, 29 september, 3 november, 1 december, 15 december, 22 december en 29 december.

In de Bogaard
24 februari, 24 maart, 26 mei, 30 juni, 25 augustus, 29 september, 27 oktober, 24 november, 1 december, 22 december en 29 december.

Sion/'t Haantje

1 april, 5 mei, 9 mei, 20 mei, 1 december, 8 december, 15 december, 22 december en 29 december.

Voor het gebied Patrijsweg (Vrijenban) zijn (nog) geen verzoeken binnengekomen.

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.