Federatie van Ouderverenigingen

Teleurstelling over voortgang modernisering AWBZ

24 januari 2002

Onderstaand bericht verscheen eerder op de website www.opkopzorg.nl. Daar zijn ook andere reacties te vinden

Teleurstellend, weer wachten op duidelijkheid

De Federatie van Ouderverenigingen is teleurgesteld over de uitkomsten van het algemeen overleg dat gehouden is op 24 januari j.l. met als onderwerp de modernisering AWBZ. Natuurlijk is het fijn dat de staatssecretaris van de kamer door mag gaan met haar plannen voor de modernisering AWBZ. Wij hadden niets anders verwacht. Wel hadden we meer inhoudelijke duidelijkheid verwacht over de wijze waarop aan de vereenvoudiging PGB en de modernisering AWBZ vorm wordt gegeven. In april komt hierover duidelijkheid. De verwachte invoersdatum van de modernisering van 1 januari 2003 komt dan wel met hele rasse schreden dichterbij.

Natuurlijk zijn wij niet geheel ongelukkig. De staatssecretaris heeft toegezegd dat het forfaitair bedrag blijft bestaan zij het in aangepaste vorm. Hiervoor hebben budgethouders verenigd in het budgethoudersnetwerk van de Federatie ook voor gepleit. Echter het zal gaan om 1 tot 1,5 % van het toegewezen budget. Dat houdt in dat een budget van 2.582 euro een forfaitair bedrag oplevert van ongeveer 26 euro. Hier kan natuurlijk een bloemetje voor de hulpverlener voor worden gekocht, maar een advertentie om hulpverleners te werven kan er nauwelijks van worden betaald. Een reëel percentage moet onderhandelbaar zijn lijkt ons, wanneer we de kosten voor de staatssecretaris op een rijtje zetten.

We zijn blij dat de staatssecretaris geenszins van plan is de budgethouder te belasten met een te grote administratieve rompslomp. De nieuwe opzet zal vergelijkbaar zijn met de manier waarop we onze belastingsformulieren invullen. Hoe de verantwoording zal zijn van de bestede middelen is niet duidelijk. Wel dat bij verkeerde besteding van de middelen de budgethouder het recht op een PGB verliest en automatisch op zorg in natura moet overstappen. Over de klassensystematiek werd niets nieuws verteld. Ook vindt ze dat de omslagpunten moeten aansluiten bij de praktijk, maar daarover worden we in april, net zoals met de andere punten, waarover ze geen nieuwe informatie gaf, geïnformeerd

Hardnekkig bleef de staatssecretaris bij het punt van de facilitaire organisatie. Er komt er in beginsel maar één voor mensen die het volledige werkgeverschap zijn aangegaan met hun hulpverleners. Dit is ongeveer 5% van het totale aantal budgethouders. Pas wanneer dit percentage toeneemt wil de staatssecretaris het aanbod verruimen. Dit lijkt ons in strijd met de keuze vrijheid en keuzemogelijkheden die de staatssecretaris propageert met de modernisering.

Het vervoer van en naar het dagverblijf is voor vele budgethouders een regelrechte ramp. Zij kunnen dit officieel niet betalen vanuit hun budget. Het probleem wordt met kunst en vliegwerk opgelost door de vervoersprijs te verdisconteren in de zorgprijs. Budgethouders willen dat het budget wordt verhoogd zodat het vervoer normaal betaald kan worden, vergelijkbaar met het PVB. Uit het PVB kan wel het vervoer worden betaald.
Het was dan ook bijna ongeloofwaardig om te horen dat de staatssecretaris vond dat de wet hierover duidelijk is. Voor het vervoer moet terug worden gegaan naar de WVG. De staatssecretaris legde uit hoe dit misverstand in de wereld is gekomen op het moment dat de verzorgingshuizen overgeheveld werden naar de AWBZ. De FvO gaat hiermee niet akkoord. Mensen met een verstandelijke handicap wonen doorgaans niet in verzorgingshuizen waar veelal een all-in pakket wordt aangeboden. Mensen met een verstandelijke handicap verplaatsen zich van hun woon naar hun werkplek en hebben daarvoor (aangepast) vervoer nodig. De WVG/PGB betaalt dit niet. Wie dan wel? In dit licht willen we ook graag melden dat we bang zijn dat de modernisering een verschraling van de huidige inhoud van het AWBZ pakket met zich mee brengt. Net als de kamerleden willen we graag duidelijkheid hebben over welke zorgaanspraken waar worden geregeld. We willen niet dat het gaat zoals bij de PGB-regeling waar het vervoer het stiefkind is geworden.

De staatssecretaris heeft wat ons betreft ook een te rooskleurig beeld over het aantal zorgaanbieders dat op de markt zal verschijnen. Ze erkent dat het voor de gehandicapten sector moeilijker ligt dan voor de sector verpleging en verzorging. Maar, zegt mevrouw Vliegenthart, de gehandicapten sector krijgt haar nieuwe zorgaanbieders door de vele ouderinitiatieven die zijn ontstaan. Het spijt ons te moeten melden dat in het onderzoek Kleinschalig wonen met een PGB, uitgevoerd onder ouderinitiatieven in 2000 door ITS in samenwerking met de FvO, wordt geconcludeerd dat ouderinitiatieven de zorg inkopen bij reguliere zorgaanbieders!

De staatssecretaris beaamde dat het al ingezette traject van persoonlijke bekostigingssystematiek afgestemd moet worden op haar plannen voor een functiegerichte indicatiestelling. Ook hier zal ze nog op terugkomen.

De FvO hoopt dat in april de staatssecretaris komt met echt goed uitgewerkte plannen waarbij het nieuwe systeem daadwerkelijk recht zal doen aan een reële vraagsturing vanuit de burger.

Geschreven door Annemieke Braakman, Federatie van Ouderverenigingen