Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
S E N A A T

Brussel, 14 februari 2002

Voorstel tot invoering van een ouderschapsboekje.


Het voorstel, ingediend door de senatoren Meryem Kaçar en Paul Galand, heeft tot doel aan elk van de ouders een boekje te overhandigen wanneer een kind ingeschreven wordt bij de dienst bevolking van een gemeente. In dit boekje zullen de belangrijkste rechten en plichten van ouders worden herinnerd die zowel in het Burgerlijk Wetboek zijn opgenomen als de tekst van internationale verdragen handelend over kinderrechten. Zodoende wordt de waarde van het ouderschap belicht en de verantwoordelijkheid van beide ouders die naar het kind toe blijven bestaan, zelfs na een (echt)scheiding. Het voorstel wil een duidelijk onderscheid maken tussen het huwelijk en de ouderlijke plicht, die ook geldt bij samenwonenden. Er vinden immers veel geboortes plaats buiten het huwelijk (17 % in 1995). De informatie die momenteel in het trouwboekje staat, is bovendien zeer onvolledig en wordt op een nogal saaie manier voorgesteld.
Naast het in herinnering brengen van de wettelijke informatie dient het boekje ook een aantal praktische inlichtingen te bevatten, zoals de diensten die worden aangeboden door Kind en Gezin of het Office de la naissance et de l'enfance.
Het moederschap en het vaderschap op zich nemen, een nieuw leven op de wereld zetten, de baby verwelkomen, hem in zijn wereld opnemen, dat alles wil zeggen dat men een verplichting aangaat ten opzichte van het kind en dat men dit aan de samenleving kenbaar maakt. Deze verbintenis geldt voor elke ouder afzonderlijk, onafhankelijk van hun onderlinge verbintenis. Frankrijk kent reeds een geruime tijd het vaderschapsboekje, die relevante wetsartikelen bevat.
Dit voorstel geeft ook aan dat wij wensen dat beide ouders vanaf het begin meer bij de uitoefening van hun ouderschap betrokken worden. Het ligt in de lijn van de verlenging van het ouderschapsverlof die onlangs door de wetgever is aangenomen.
Hiermee willen we zeker niet de juridisering van de familiale relaties benadrukken, integendeel, dankzij een ouderschapsboekje zou elk van de ouders over bruikbaardere informatie beschikken, wat ook hun onderlinge verbintenis is en hoe die zich ook ontwikkelt.
Een federaal kinderrechtencommissariaat of een dienst is onontbeerlijk, ook in het kader van dit wetsvoorstel. Want de inhoud van dit ouderschapsboekje kan mee worden bepaald door deze instantie. Daarom vraag ik de commissie sociale zaken van de senaat om het wetsvoorstel inzake kinderrechtencommissaris in de lijn van de aanbevelingen van de werkgroep van de rechten van het kind zo snel mogelijk op hun agenda te plaatsen.

Meryem Kaçar, Agalev Senator

---
Agalev Senaatsfractie, Paleis der Natie, Natieplein 1, 1009 Brussel. Tel. : 02-501.76.79
Fax : 02-513.77.51
e-mail : jan.dhaene@agalev.be http://www.agalev.be/senaat/