Gemeente Maassluis

14-2-2002

Antwoorden op schriftelijke vragen PvdA over het Veerhuis

Naar aanleiding van schriftelijke vragen die door de fractie van de PvdA op 19 december 2001 heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het Veerhuis, heeft het college een antwoordschrijven verzonden. Het college beantwoordt de vragen van de PvdA als volgt:

Vraag 1. Kunt u weergeven op welke wijze u zich heeft ingespannen het Veerhuis als historische bebouwing voor Maassluis te behouden?Wij hebben niet zonder meer ingestemd met de realisering van een bouwplan waarbij het Veerhuis gesloopt zou worden, maar hebben onze voorkeur uitgesproken voor behoud van het Veerhuis als historische bebouwing. Wij hebben meerdere malen met de eigenaar hierover gesproken. In de verdere planontwikkeling wordt dan ook uitgegaan van behoud van het pand.

Vraag 2. Zijn er naar uw mening op dit moment nog mogelijkheden om deze bebouwing geheel of gedeeltelijk te behouden? Dat is mogelijk door een mogelijke renovatie te bevorderen in relatie tot de herontwikkeling van de locatie Zuiddijk, Johan Evertsenlaan. Namens het college worden gesprekken gevoerd met de projectontwikkelaar om een onafhankelijk onderzoek in te stellen of het Veerhuis gerestaureerd kan worden.

Vraag 3. Is er ook nu nog sprake van een risico voor brand, aangezien er nog een aanzienlijk deel van de bebouwing overeind staat? Er is zeker nog sprake van een risico voor brand. Direct na de brand is de zaak bekeken; in overleg met Bouw- en Woningtoezicht zijn maatregelen getroffen om verdere risicos voor brand te voorkomen.

Vraag 4. Kunt u op chronologische wijze weergeven hoe de contacten van omringende bewoners met de politie zijn verlopen. Kunt u hierbij (uiteraard) de mening van de politie eveneens weergeven? Direct na de brand zijn er contacten geweest tussen de politie en bewoners. Wij hebben de politie gevraagd een weergave te verstrekken van de contacten met de omwonenden. Kortheidshalve verwijzen wij u naar de inhoud van bijgevoegd overzicht.

Vraag 5. Bent u met ons van mening dat onderzoek naar de bejegening van de krakers hoge prioriteit heeft en kunt u het resultaat hiervan op korte termijn weergeven.
In het overzicht van de politie (zie vraag 4) is eveneens aangegeven hoe en wanneer er contact heeft plaatsgehad met de krakers.

Vraag 6. Kunt u aangeven op welke wijze er namens het gemeentebestuur is gereageerd op deze brand en de rol van de krakers hierin. In het tweewekelijkse Openbare Orde en Veiligheids-overleg (OOV) is met politie en brandweer over de brand gesproken. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld. Zowel de brandweer en de politie hebben contact gehad met de eigenaar teneinde te bewerkstelligen dat veiligheidsrisicos zoveel mogelijk worden teruggebracht (dichtspijkeren pand e.d.). De politie houdt het Veerhuis als extra aandachtspunt tijdens de surveillance.

Er wordt een justitieel onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Als gemeentebestuur hebben wij hier niets in te zeggen. De resultaten van het justitiële onderzoek moeten wij afwachten.

De vragen en antwoorden zullen geplaatst worden op de agenda van de vergadering van de gemeenteraad op 19 februari 2002.