Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

14 - 2 - 2002

Invoering universele bloemendoos gaat van start

LEIDEN/AALSMEER Alle bloemenveilingen gaan de komende weken nieuwe snijbloemendozen voor meermalig gebruik in poolverband in omloop brengen. Tot nu toe heeft iedere veiling dozen met eigen bedrukking die alleen op de locatie van uitgifte weer mogen worden ingeleverd. Dat brengt voor de handel veel sorteerwerk met zich mee. De nieuwe poolaanpak verhoogt de efficiency in de afzetketen.

Vorig jaar kwamen veilingen en georganiseerde handel de vorming van een landelijke fustpool voor bloemendozen overeen. Nu volgt de uitvoering. In de afgelopen periode zijn onderling uitwisselbare dozen ontwikkeld. Die worden in de komende maanden geleidelijk geïntroduceerd.

Wij zijn heel blij met de dozenpool. Er is intensief over onderhandeld, zegt Anton Bril, beleidsmedewerker voor logistiek van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Dit bespaart de handel veel sorteerkosten. Het is ook een logisch vervolg op de landelijke pools van plastic fust voor potplanten en snijbloemen.

Een verschil met die eerder ingevoerde universele fustsoorten is dat in principe bij elke veiling door een handelaar evenveel dozen behoren te worden ingeleverd als hij er (gevuld) heeft afgenomen. De handel heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen onbalans tussen afgenomen en leeg ingeleverde dozen bij de veilingen (een dozenberg op één locatie) te voorkomen. Dit stelt eisen aan de werkwijze van met name commissionairs. Bij plastic bloemencontainers en plantentrays ontstaat veel minder onbalans., zegt Anton Bril. Bovendien zijn trays en emmers in elkaar te stapelen, terwijl dozen altijd hun volume behouden.

De uitgifte van het nieuwe fust begint in week 6 met de Chrysantendoos (fustcode 519). Een week later start de aanvoer van Chrysanten in de nieuwe dozen op de veiling. De uitgifte van de andere twee typen doos volgt in respectievelijk week 11 en week 16.

Na een voor elk type afzonderlijk vastgestelde periode worden oude dozen niet meer ingenomen. Zolang oude en nieuwe typen nog worden gebruikt, mag de handel die niet door elkaar inleveren. Dat geeft nu nog extra werk, maar het weegt niet op tegen de voordelen op langere termijn, vooral voor exporteurs die op verschillende veilingen inkopen, aldus Bril. De invoering van de universele bloemendozen brengt voor de handel, door bovenstaande werkwijze, geen tariefsverhoging met zich mee.

Het beheer van de landelijke pool is evenals die voor plastic planten- en bloemenfust ondergebracht bij Sivepo (sierteeltverpakkingspool).