Limburgs Museum


Toegevoegd: 14-2-2002 Collectie boeken over Limburg

Activiteiten in het Limburgs Museum: Limburgs Museum toont tipje van de sluier van unieke schenking

Sef Derkx

Vanaf 1 maart a.s. licht het Limburgs Museum in Venlo een tipje op van de sluier van de grootste en meest waardevolle schenking die het ooit kreeg. Het is de privébibliotheek van het echtpaar Schillings uit het Midden-Limburgse Ohé en Laak. Hun verzameling omvat meer dan drieduizend boeken en documenten over Limburg en dat is bijna alles wat in de periode 1500-1960 in druk is verschenen over de geschiedenis en cultuur. Volgens deskundigen bestaat er geen collectie Limburgensia die zo omvangrijk is. Naast veel bekende uitgaven, zitten er uiterst zeldzame werken bij die na de Tweede Wereldoorlog nooit meer op veilingen zijn aangeboden. Een selectie van de boeken is te zien van 1 maart tot en met 1 april in een kleine tentoonstelling die werd samengesteld door prof. dr. Peter Nissen, historicus aan de universiteit van Nijmegen.

Fossielen

Als kind was Harry Schillings al geïnteresseerd in geschiedenis. In zijn ouderlijk huis had hij een museumpje met fossielen en oorlogsspullen. Als andere kinderen buiten aan het ravotten waren, speelde kleine Harry conservator tussen zijn spullen. De belangstelling voor Limburgse boeken kwam zon dertig jaar geleden opzetten. Een belangstelling die na verloop van tijd ontstak in een echte verzamelwoede. Hij liep veilingen en boekenbeurzen af, speurde urenlang in antiquariaten en ploos avond aan avond catalogi na van gespecialiseerde boekhandels in binnen- en buitenland. Altijd op zoek naar het ene nog ontbrekende boek. Inmiddels loopt die speurtocht bijna op zijn laatste benen, want Schillings schat dat hij nog zon honderd boeken in zijn verzameling mist.

Oogappeltjes

De collectie bevat oude en jonge geschiedwerken, complete series jaarboeken en tijdschriften, wapenboeken, kaartboeken, literaire werken, pamfletten, gravures, archiefstukken enzovoorts, enzovoorts. Bijna alles wat geschreven en gedrukt is over Limburg, in Limburg of door Limburgers. Zoals iedere bibliofiel heeft Harry Schillings in zijn bibliotheek oogappeltjes. Boeken die bijzonder zijn vormgegeven. Boeken met mooie illustraties, een aparte typografie of opvallende omslag. Zijn voorliefde gaat ook uit naar boeken die door de auteurs werden gesigneerd of waarin een opdracht werd geschreven. Heel bijzonder en daarom gekoesterd alsof het kinderen zijn, zijn de originele handschriften en drukproeven die door de auteurs zijn gecorrigeerd. De complete verzameling Schillings zal de komende jaren eerst worden geïnventariseerd en beschreven en komt vervolgens ter beschikking van de onderzoeker en geïnteresseerde. Voordat het zover is, kan nu al worden geproefd aan al het moois wat het echtpaar Schillings bijeen wist te brengen.