Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 februari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN VAN HEEMST EN DIJSSELBLOEM (BEIDEN PvdA) AAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN VERKEER EN WATERSTAAT

1. Is het waar dat er al enige tijd geen spoorwegpolitiepost meer is op het grote intercity station Den Haag Centraal Station (CS)?

2. Is het waar dat de spoorwegpolitie in Den Haag alleen nog een post heeft op station Den Haag Holland Spoor?

3. Waarom is een dergelijke post wel in dat ene station en niet in het andere beschikbaar?

4. Is een van de redenen hiervan dat de vroegere locatie van de spoorwegpolitie in de hal van het station Den Haag CS inmiddels is verbouwd en verhuurd aan een supermarkt en dat de spoorwegpolitie alleen tegen een vergelijkbaar commercieel tarief een andere ruimte in de stationshal kon krijgen?

5. Waarom heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) aan commerciële belangen voorrang gegeven boven de veiligheid van de reizigers?

6. Op welke stations is wel een dergelijke politiepost beschikbaar?

7. Op basis van welke criteria is of wordt beslist of er zo'n post komt dan wel of een bestaande post wordt gesloten?

8. Zijn die posten op onzichtbare of slecht bereikbare plekken weggestopt of zitten ze op voor het publiek duidelijk herkenbare en snel bereikbare locaties?

9. Is de minister van Verkeer en Waterstaat bereid over de beschikbaarheid van locaties voor de spoorwegpolitie afspraken te maken met de NS, exploitant van de stations?

10. Is het waar dat vanaf deze week gedurende de nacht de spoorwegpolitie noch aanwezig noch oproepbaar is ingeval van calamiteiten op station Den Haag CS?

11. Waarom is daartoe besloten?

12. Heeft bij dat besluit wel of niet een rol gespeeld dat er vanuit station Den Haag CS nachttreinen aankomen en vertrekken? Zo neen, waarom niet? Zo ja, waartoe heeft die overweging geleid?

13. Wanneer is er door de spoorwegpolitie met andere betrokkenen (politie, hulpverlening, HTM) over dit voornemen gesproken of is dit plan gewoon aan iedereen als een voldongen feit meegedeeld?

14. Wat is hierover uw oordeel?

15. Bent u bekend met het gegeven dat er een wisselende groep van in totaal circa 200 daklozen, waarvan velen verslaafd en/of geestelijk gestoord, de nacht doorbrengt op en om station Den Haag CS?

16. Kunt u aangeven wat de aanwezigheid van deze mensen betekent voor de komende en gaande reizigers?

17. Welk soort overlast, criminaliteit, bedreigingen en ellende wordt door de betrokken functionarissen gesignaleerd?

18. Bent u van oordeel dat de aanwezigheid van spoorwegpolitie op een groot station als Den Haag CS zowel overdag als 's nachts onmisbaar is voor de veiligheid van reizigers en personeel?

19. Acht u het mogelijk, gegeven de afwezigheid van de spoorwegpolitie, de veiligheid van reizigers en personeel op en om station Den Haag CS te waarborgen?

20. Bent u bereid opnieuw een post van de spoorwegpolitie te openen op station Den Haag CS? Zo ja, op welke termijn en met welke omvang? Zo nee, waarom niet en hoe wordt dan de veiligheid op het station gewaarborgd?