Gemeente Capelle a/d IJssel

Beautycontest speelautomatenhal Capelle stopgezet

De beautycontest voor de exploitatie van een speelautomatenhal in de gemeente Capelle die in juli van 2001 is gestart, heeft de gemeente stopgezet. Binnenkort begint een nieuwe procedure, namelijk die van een gecontroleerde veiling. Er is een projectgroep in het leven geroepen die onder begeleiding van een extern bureau, Ox Auctoin Experts, druk bezig is met het opstellen van eisen waaraan de toekomstige exploitant van een speelautomatenhal moet voldoen. Over 3 maanden plaatst de gemeente een nieuwe advertentie.

Nadat er door de Tweede Kamer vragen over de maatschappelijke bijdrage aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn gesteld, heeft het college de procedure juridisch getoetst. De gemeente had de vraag om een vrijwillige maatschappelijke bijdrage niet in de oproep aan de gegadigden voor de vergunning mogen opnemen. De maatschappelijke of financiële bijdrage mocht niet worden meegewogen in de beoordeling van de ingediende plannen. Dit betekent in feite dat de gemeente halverwege de wedstrijd de spelregels moest veranderen. Naar de mening van de gemeente kan dat niet. Ten eerste zijn er misschien gegadigden geweest die hebben afgezien van het indienen van een voorstel, juist vanwege het verzoek om een maatschappelijke bijdrage. Bovendien hadden de ingediende plannen er misschien anders uitgezien als deze bijdrage niet was gevraagd. Vandaar dat de wedstrijd wordt overgespeeld.

De zeventien exploitanten die hebben deelgenomen aan de beautycontest zijn inmiddels ingelicht over de gang van zaken. Zij krijgen hun ingediende plan teruggestuurd en de gemeente zal ook de leges terugstorten.