Gemeente Capelle a/d IJssel

6 maart 2002 kunt u naar de stembus

Op 6 maart 2002 kunt u naar de stembus om een nieuwe Capelse gemeenteraad te kiezen. De 31 stembureaus in Capelle aan den IJssel zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Iedere kiesgerechtigde Capellenaar van 18 jaar of ouder kan in één van die stembureaus zijn of haar stem uitbrengen op de partij en de persoon van zijn/haar keuze. In Capelle aan den IJssel doen 9 politieke partijen mee aan de verkiezingen die samen 33 zetels in de gemeenteraad verdelen.

Stemmen doe je niet voor niets
De uitslag van de verkiezingen bepaalt welke politieke partij-en in de gemeenteraad komen en met hoeveel zetels. Door uw stem uit te brengen, beslist u mee over het beleid dat de poli-tieke partijen de komende vier jaar samen gaan uitstippelen. De gemeenteraad neemt immers veel beslissingen die van invloed zijn op uw directe woon- en leefomgeving. U heeft daar dagelijks mee te maken. Alleen daarom al is het van groot belang dat u uw stem laat horen.

Het verkiezingsprogramma
Alle politieke partijen hebben een verkiezingsprogramma. In het verkie-zingsprogramma kunt u lezen welke onderwerpen de partijen belangrijk vinden en waarom. Ook geeft het pro-gramma een beeld van welke doelen zij in de komende raadsperiode willen bereiken. Door uw stem uit te brengen op de partij van uw keuze geeft u aan het in grote lijnen met de gestelde ideeën en doelen eens te zijn.

Kiesdeler
Een stem meer of minder lijkt er niet toe te doen, maar kan van door-slaggevende betekenis zijn. Eén stem meer of minder betekent in sommige gevallen dat de partij net een zetel - ofwel een gemeenteraadslid - extra krijgt of juist een zetel lager uitkomt. Dit komt door de wijze waarop de raadszetels na de verkiezingen worden verdeeld. Een raadszetel heeft namelijk een bepaalde 'prijs'. Deze prijs wordt de kiesdeler genoemd. De kiesdeler staat niet van te voren vast, maar kan pas na de verkiezingen worden berekend. Dan wordt het aantal geldig uitgebrachte stemmen, bijvoor-beeld 26.400, gedeeld door de 33 beschikbare raadszetels in de gemeente-raad. Als je nu 26.400 deelt door 33 krijg je een kies-deler van 800. Als 1.599 mensen een geldige stem op partij X hebben uitgebracht dan krijgt deze partij dus (in ieder geval)
1.599 : 800 = 1 ze-tel. Met één stem meer zou de partij recht hebben op 2 zetels. Immers 1.600 : 800 = 2.

Restzetels
Als alle zetels zijn verdeeld kan het zijn dat er één of meerdere zetels over zijn. Dit worden restzetels genoemd. Dit komt omdat de zetels verdeeld zijn op basis van de kiesdeler en niet op basis van het werkelijke aantal uitgebrachte stemmen. Dit blijkt ook al uit het voorbeeld hierboven. Partij X krijgt immers maar 1 zetel op basis van 1599 stemmen. Om te bepalen naar welke partijen de restzetels gaan, wordt een ingewikkel-de berekening toegepast. Het blijft mogelijk dat partij X op basis van de verdeling van de restzetels er een zetel bij krijgt.