Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Vlees en vis is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

14-02-2002

Europese Commissie bepaalt toekomst 450 werknemers

Volgens CNV Vlees en vis dreigt er voor de varkenssector hetzelfde te gebeuren als voor de rundersector. In deze sector sloot maandag het laatste bedrijf dat nog voor een `warme sanering' in aanmerking kwam. Om de teloorgang van de varkenssector te stuiten moet de Europese Commissie snel een besluit nemen of ze voor deze sector een `warme sanering' goedkeurt.

De Stichting Sanering Rundersector legde in december 2000 een sanering ter goedkeuring voor aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa zou binnen drie maanden reageren, maar liet dat tot op heden na. Hierdoor ontbrak nog steeds deze faciliteit op het moment dat maandag Slachterij Domburg uit Bodegraven de deuren sloot. Dit was de laatste slachterij die voor een `warme sanering' in aanmerking kwam. Voor de Stichting Sanering Rundersector reden om het verzoek bij de NMa in te trekken. Om in de varkenssector problemen met de sanering te voorkomen is vanuit die sector een voordracht gedaan, niet bij de NMa, maar ongeveer een half jaar geleden bij de Europese Commissie. Siward Swart, vakgroepbestuurder van CNV Vlees en vis: "De tijd dringt. Als de Europese Commissie niet snel een besluit neemt, dreigt voor de varkenssector een niet omkeerbare saneringsgolf. Vrijwel zeker draait het dan uit op een `koude sanering', waarbij de arbeidsplaatsen van zo'n 450 werknemers permanent verloren gaan. Met als bijkomend resultaat dat vakkennis in de sector verdwijnt, terwijl die met een `warme sanering' via herplaatsing en werk-naar-werk-programma's behouden blijft.
Het scenario zoals geschetst met de rundersector hangt als een zwarte wolk boven de regeling voor de varkenssector. Als de Europese Commissie niet snel een besluit neemt worden de problemen voor de varkenssector alleen maar groter en start er een leegloop van ervaren arbeidskrachten waar nu juist grote behoefte aan is."

Swart legt uit waarom zo'n `warme sanering' noodzakelijk is. "Inmiddels is hierover tussen werkgevers en werknemers overeenstemming: werkgevers storten gezamenlijk, voor langere tijd, geld in een fonds. Deze pot geld wordt ingezet om de ervaring van werknemers van een bijna bankroet bedrijf te behouden voor de sector. Met dat geld kan zo voor grote aantallen mensen herplaatsing worden gefinancierd. Het is nu tijd voor sectorbrede afspraken, in plaats van voor ieder bankroet bedrijfje een werk-naar-werk plan te proberen los te peuteren." In de gezamenlijke Nederlandse slachterijen werken nu nog in totaal circa 15.000 mensen.

Nadere inlichtingen:

Siward Swart (vakgroepbestuurder)
0529 - 45 45 45 (kantoor )
Nancy Abelskamp (persvoorlichter)
030 - 6348 242 (kantoor)