Gemeente Rotterdam

Selectie Gemeentelijke Monumenten

Binnenkort begint Rotterdam met het Gemeentelijk Monumenten Selectie Project (GMSP) en het Selectie Project Wederopbouw II (SPW2). Wethouder Herman Meijer (o.a. Monumenten) stelt vanmiddag de begeleidingscommissie in, die gaat fungeren als klankbordgroep bij de selectie en de voordracht van gemeentelijke monumenten. De commissie bestaat uit drs. Michelle Provoost, ir. Kees Rouw en prof. dr. ir. Han Meyer.

Rotterdam is in 1990 begonnen met een actief monumentenbeleid. De architectuur en stedenbouw uit de periode 1850 - 1940 zijn in twee opeenvolgende projecten in beeld gebracht: het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) en het Monumenten Selectie Project (MSP). Het MIP is een landelijk onderzoek naar interessante stedenbouw en bouwkunst uit periode 1850 - 1940. Het MIP heeft voor de gemeente Rotterdam een totaal van 1400 objecten en complexen opgeleverd die van cultuurhistorisch belang zijn. In het vervolg hierop, het MSP, zijn uit de MIP-lijst 162 monumenten geselecteerd als nieuw rijksmonument.

Het nu van start gaande Gemeentelijk Monumenten Selectie Project (GMSP), zal objecten uit het MIP selecteren die worden voorgedragen als gemeentelijk monument. Het belangrijkste selectiecriterium ten opzichte van de rijksmonumenten daarbij is de betekenis van het gebouw voor de geschiedenis van Rotterdam. Het Inventarisatie- en Selectieproject Wederopbouw 2 is het vervolg op het IPW/SPW, de inventarisatie- en selectie van de architectuur en stedenbouw uit de periode van de wederopbouw binnen de brandgrens van 1940, en betreft de rest van de gemeente buiten de brandgrens. Hiertoe behoren o.a. de naoorlogse tuinwijken en gebouwen uit de periode 1940 - 1965. Beide selectieprojecten komen voort uit het door de gemeenteraad vastgestelde beleidsplan `Monumenten 2001 - 2004'.

De voorbereiding van de selectie gebeurt door het bureau Monumenten van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. De daadwerkelijke aanwijzing tot gemeentelijk monument gebeurt door het College van B. en W. Alvorens de definitieve voorstellen aan B. en W. worden voorgedragen, worden de resultaten van de ambtelijke selectie in de begeleidingscommissie behandeld. De leden van deze begeleidingscommissie komen uit de vakdisciplines: architectuurhistorie, architectuur en stedenbouw. Michelle Provoost is architectuurhistoricus en is bezig met een promotieonderzoek naar de architect H.A. Maaskant. Zij maakt deel uit van de Crimson groep. Kees Rouw is architect en directeur van het bureau Rouw en De Kock Architecten in Dordrecht. Han Meyer is hoogleraar stedenbouwkundig ontwerpen aan de TU in Delft.