Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 februari 2002

VRAGEN VAN HET LID REHWINKEL (PvdA) AAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Kent u de krantenberichten waarin melding wordt gemaakt van de verduistering van 975 duizend euro door een medewerker van de IB-Groep?

2. Heeft u kennisgenomen van het persbericht van de IB-Groep terzake, waarin wordt gesteld dat 'de procedureel voorgeschreven controles onvoldoende zijn nageleefd'. Wat vindt u van dit klaarblijkelijke gebrek aan controle? Voelt u zich hiervoor verantwoordelijk? (1)

3. Heeft u kennisgenomen van de uitspraak in hetzelfde persbericht dat de verantwoordelijkheid van de IB-Groep zich op dit moment beperkt 'tot het terugvorderen van het op onrechtmatige wijze verkregen geld, via civielrechtelijke instrumenten'? Vindt u dat de inspanningen van de IB-Groep er ook op gericht moeten zijn de naleving van voornoemde controles te verbeteren? Bent u bereid hierover nadere afspraken te maken in het nog te ondertekenen Prestatiecontract 2002 en de Kamer hierover te informeren? Welke andere afspraken kunnen met de IB-Groep worden gemaakt, teneinde verduistering van (belasting)geld en andere onregelmatigheden zo veel mogelijk te voorkomen?

4. Sterkt dit voorval u in de overtuiging dat het nuttig en wenselijk is dat u in de toekomst de jaarrekening van de IB-Groep goedkeurt en zodoende betrokken bent bij (de rechtmatigheid van) de uitgaven van de IB-Groep?

5. Bent u bereid nauw contact te houden met de IB-Groep over het terugvorderen van het op onrechtmatige wijze verkregen geld en de Kamer over de voortgang hiervan te informeren? Wordt de IB-Groep tijdelijk door u gecompenseerd voor deze inkomstenderving?

(1) Persbericht IB-Groep, 13 februari 2002; 'IB-Groep doet aangifte van verduistering'