Ingezonden persbericht

Persbericht
PERS-2002-041
Den Haag, 14 februari 2002

Vierde voortgangsrapportage VBTB naar Kamer

Minister Zalm heeft vandaag de 4K voortgangsrapportage Van Beleidsbegroting tot Beleidsverantwoording (VBTB) aan de Tweede Kamer aangeboden. Met de voortgangsrapportage wordt inzicht geboden in de stand van zaken wat betreft de rijksbrede uitvoering van deze, in 1999 gestarte, operatie. Uit de voortgangsrapportage blijkt onder meer dat meer dan 90% van de algemene doelstellingen in de begroting thans in termen van maatschappelijke effecten of organisatiedoelen van het Rijk is geformuleerd en dat bij 46% van de operationele doelen inmiddels streefwaarden zijn opgenomen (voor de voorbeeldbegrotingen 2000 was dit 22%).

Het doel van VBTB is de begrotingen beter toegankelijk, hanteerbaar en leesbaar te maken. Dit past in het permanente streven van het kabinet om de kwaliteit, doelmatigheid en doeltreffendheid van overheidsbeleid te verbeteren, alsmede de autorisatie- en controlefunctie van de Staten-Generaal te versterken. In de kern gaat het daarbij om beantwoording van de www-vragen: "wat willen we bereiken?", "wat gaan we daarvoor doen?" en "wat mag het kosten?". De begrotingen 2002, die op Prinsjesdag zijn aangeboden, zijn de eerste officiële begrotingsstukken in VBTB-stijl. Met het opstellen van deze begrotingen is een belangrijke stap gezet om te komen tot implementatie van VBTB. In de voortgangsrapportage constateert het kabinet dat, zowel wat betreft de structuur van de begrotingen als de inhoud ervan, duidelijk vooruitgang is geboekt. Meer dan voorheen bevatten de begrotingen informatie over de doelstellingen van beleid, de daartoe te leveren prestaties en de daarvoor in te zetten middelen. De samenhang tussen deze drie elementen komt meer naar voren. De komende jaren blijven verdere verbeteringen ten aanzien begroting mogelijk en noodzakelijk. Het kabinet zal zich blijven inspannen deze mogelijkheden optimaal te benutten.

U ontvangt dit e-mailbericht van het ministerie van Financiën omdat u zich daarop heeft geabonneerd via onze website.

Via onze website kunt u:

- een ander e-mailadres opgeven

- uw abonnement opzeggen

- het abonnement omzetten en per gepubliceerd stuk direct een e-mail ontvangen
- uw abonnement tijdelijk de-activeren (bijv. vanwege vakantie)
Om wijzigingen in uw abonnement door te voeren, heeft u het wachtwoord nodig dat u bij abonnering heeft opgegeven. Op de site is tevens een voorziening beschikbaar voor het geval dat u uw wachtwoord bent vergeten. Aanpassing van uw abonnement is niet mogelijk via e-mail. Volg de hyperlink om wijzigingen op uw abonnering door te voeren.

http://www.minfin.nl/registratie