Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CEO Level 3 gaat in op boekhoudkundige methoden in de branche en bij Level 3

Amsterdam, 14 februari, 2002 - James Q. Crowe, chief executive officer van Level 3 Communications, Inc. (Nasdaq:LVLT) heeft in de volgende verklaring commentaar gegeven op de boekhoudkundige methoden in de branche:
"In de naweeën van het faillissement van Enron hebben investeerders, de media en beleidsmakers hun zorgen geuit over de boekhoudmethoden die worden aangewend door beursgenoteerde bedrijven."

"In de telecommunicatie-industrie heeft een reeks faillissementen geleid tot vragen, met name over boekhoudmethoden die zouden kunnen worden aangewend om omzetgegevens kunstmatig positiever te schetsen dan ze zijn."

"Graag wil ik een algemene achtergrond schetsen omtrent de boekhoudmethoden binnen onze industrietak en binnen Level 3 als bedrijf. Daarnaast wil ik antwoord geven op een aantal vragen die wij hebben ontvangen met betrekking tot IRU verkoop en de invloed op de financiële bedrijfsresultaten zoals wij die rapporteren."

"Ik zal beginnen met het uiteenzetten van enige in de industrie gangbare begrippen."

"De industrieterm "Indefeasible Right of Use ('IRU')" staat voor het recht op het gebruik van een specifieke hoeveelheid communicatiecapaciteit, dan wel van een specifiek stuk communicatie-infrastructuur voor een bepaalde periode. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een IRU kopen dat het recht geeft op het gebruik van een OC-48 wave length (het equivalent van zo'n 32.000 gelijktijdige telefoongesprekken) voor de duur van vijf jaar of het kan het recht kopen op het gebruik van twee glasvezels in het Level 3 netwerk voor de duur van twintig jaar. Algemeen geldt dat IRU's vooraf in één keer en in contanten worden afgerekend."

"Normaliter schaffen telecomgrootgebruikers IRU's aan om een communicatienetwerk 'op te bouwen' met componenten als glasvezel en buizen of, zoals de laatste tijd kan, met optische golflengten. IRU's geven zo'n bedrijf de zekerheid dat zij voor de tijd die zij willen de beschikking hebben over deze componenten, zonder de enorme kosten te hoeven dragen van de fysieke aanleg van een eigen netwerk."

"Voor Level 3 hebben IRU's belangrijke bijdragen geleverd aan onze business. Al vroeg in onze ontwikkeling verkochten wij IRU's voor glasvezel en buizen in transacties die bijdroegen aan de spreiding van de substantiële kosten die samenhangen met de aanleg van ons netwerk. Meer recent hebben een toenemend aantal klanten ook IRU's op optische golflengten gekocht. In feite is de verkoop van golflengten een belangrijk en groeiend onderdeel van onze business geweest, dat voor ons van substantiële waarde is geweest."

"Het boekhoudkundig verantwoorden van IRU's kan enige voeten in de aarde hebben. Onder de algemeen onderschreven Generally Accepted Accounting Principles ('GAAP'), wordt de omzet uit een IRU voor capaciteit uit een netwerk op het vaste land algemeen onderkend, in die zin dat ze wordt verwerkt in de financiële rapportage onder de GAAP voor de looptijd van de IRU. Voor onderzeese capaciteit en naar de mate waarin aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, verlangen de GAAP over het algemeen dat de gehele opbrengst over de looptijd wordt meegenomen in de huidige periode. In de meeste gevallen worden de kosten van de IRU voor de koper aangemerkt als een kapitaaluitgave en afgeschreven over de looptijd van de IRU."

"Algemeen kan gesteld worden dat de verkoop van een IRU een volledig legitiem instrument is en bovendien een substantiële waardecreatie voor bedrijven als Level 3. Er kan echter een probleem ontstaan als twee bedrijven elkaar op ruwweg hetzelfde moment IRU's verkopen voor ruwweg dezelfde capaciteit of infrastructuur. Zulke transacties kunnen misleidend zijn voor de investeerders als er geen goed zakelijk doel mee gediend is zodat het bedrijfsresultaat kunstmatig wordt opgepompt. Zulke transacties (ook wel bekend als 'hollow swaps') kunnen er toe leiden dat mensen die de financiële rapportages doornemen denken dat de omzetcijfers van de IRU-verkoper hoger zijn dan de werkelijkheid rechtvaardigt en dat de kostenopgave van de partij die zulke kunstmatige IRU's koopt kan worden opgevoerd als legitieme kapitaalsuitgaven."

"Aangezien Level 3 IRU's verkoopt aan een veelheid van klanten en aangezien in de media en door beleggers zorg wordt uitgesproken ten aanzien van de cijfermatige verantwoording van IRU's, wil ik helderheid scheppen omtrent onze eigen werkwijze."

"De overgrote meerderheid van de IRU's die Level 3 verkoopt gaat naar klanten waar wij zelf geen IRU's van aanschaffen, noch enige andere communicatiedienst. Het betreft hier overduidelijk legitieme zakelijke transacties waarvan de boekhoudkundige verwerking niet ter discussie staat."

"Gedurende het afgelopen fiscale jaar was er in zeven gevallen sprake van transacties waarbij wij IRU's of een andere dienstvorm verkochten aan een bedrijf waar wij zelf ongeveer rond hetzelfde tijdstip soortgelijke producten of diensten kochten. Recent hebben wij elk van deze transacties nogmaals tegen het licht gehouden en opnieuw kunnen vaststellen dat het hier in alle gevallen transacties betrof die een geldig zakelijk doel dienden en die naar behoren in de boeken zijn verwerkt."

In alle gevallen was de totale omzet die Level 3 heeft bijgeschreven in relatie tot deze transacties immaterieel en betrof het slechts 2% van onze GAAP omzet over 2001.

"In 2000 hebben wij geen transacties gesloten waarbij wij IRU's of andere communicatiecapaciteit of -diensten verkochten aan een partij waarvan wij gelijktijdig soortgelijke zaken afnamen."

Over Level 3 Communications
Level 3 Communications (Nasdaq: LVLT) is een wereldwijd opererende onderneming voor of van informatie- en communicatiediensten. Het bedrijf levert een breed pakket aan diensten, waaronder IP-diensten, breedbanddatatransport en de eerste diensten binnen de industrietak die gebaseerd zijn op Softswitch (brug tussen analoge en digitale telefoonnetwerken). Voorts biedt Level 3 Communications co-locatiediensten in de vorm van geavanceerde faciliteiten voor netwerkvoorzieningen en ondersteuningsdiensten aan IP-intensieve ondernemingen zoals ISP's (aanbieders van internetdiensten), ASP's (aanbieders van toepassingsdiensten) en Content Providers (aanbieders van inhoud). Level 3 levert hoofdzakelijk aan communicatie-intensieve bedrijven die hun diensten leveren via het Level 3 netwerk. Het internetadres van Level 3 is www.Level3.nl.



Ingezonden persbericht