ECN


Nieuwe rekenmethode brengt energiebesparing eenduidig in kaart

--> -->

Nieuwe rekenmethode brengt energiebesparing eenduidig in kaart Gezamenlijk protocol voorkomt verwarring over trend in energieverbruik

Petten, 13 februari 2002

ECN, RIVM, CPB en Novem hebben met een bijdrage van het CBS een protocol opgesteld waarmee energiebesparing en andere ontwikkelingen in het energieverbruik van Nederland eenduidig worden vastgesteld. Met het protocol kan de voortgang van het energiebesparingsbeleid beter worden getoetst.

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Planbureau (CPB) en de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) hebben een Protocol Monitoring Energiebesparing opgesteld. Het protocol beschrijft de methode en de te gebruiken data om de energiebesparing te bepalen op nationaal niveau en voor een aantal sectoren.

Eenduidig De vier instituten, die zich bezig houden met de analyse van energiebesparing, hebben het protocol gezamenlijk opgesteld om op eenduidige wijze besparingscijfers te kunnen bepalen. Ze hebben een rekenschema ontwikkeld waarmee de cijfers zijn te bepalen voor de sectoren industrie, huishoudens, land- en tuinbouw, handel/diensten/overheid, transport en de energiesector. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van het juiste gebruik van data en definities.

Het protocol is opgesteld op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, omdat vergelijking van eerder afzonderlijk gepubliceerde cijfers soms aanleiding tot verwarring gaf. Besparingscijfers stamden uit verschillende bronnen en werden bepaald volgens verschillende rekenmethoden. Het nieuwe protocol maakt hier een einde aan. De nieuwe aanpak zal voortaan worden toegepast bij beleidsevaluaties om de ontwikkelingen op het gebied van energieverbruik en eraan gekoppelde CO2-emissies eenduidig te analyseren.

Efficiënter verbruik Inmiddels zijn er met de aanpak al besparingscijfers bepaald voor de afgelopen jaren (studie Besparingstrends 1990-2000) en voor de toekomst (studie Referentieraming 2000-2010 en studie Economie, energie en milieuverkenning tot 2010). Gemiddeld is in de periode 1990-1998 volgens het protocol bijna 1,1% energie per jaar bespaard. Maatschappelijke activiteiten worden dus energie-efficinter. Echter, door groeiende omvang in activiteiten nam het totale energieverbruik in Nederland toe met circa 1,4% per jaar. De energiebesparing valt nu lager uit dan voorheen, doordat in groter detail met betere gegevens is gerekend.

In het protocol is ook gekeken naar de onzekerheid in de vastgestelde besparingscijfers. Bij enkele sectoren, met name de dienstensectoren, blijkt de kwaliteit van de cijfers nog onvoldoende te zijn om beleidsmatige conclusies te trekken. Voor de toekomstige toepassing van het protocol is het van belang dat gegevens over energiebesparing door grote bedrijven, in het kader van het convenant benchmarking, openbaar worden. Om de kwaliteit van de protocolresultaten te waarborgen en verbeteren zal het op te richten Platform Protocol Energiebesparing eventuele aanpassingen van protocolaanpak coördineren en aanbevelingen doen voor behoud of verbeterde beschikbaarheid van data.

Rapport ECN-rapport 'Protocol monitoring energiebesparing' door Piet Boonekamp van ECN Beleidsstudies, Hein Mannaerts van het CPB, Harry Vreuls van Novem en Bart Wesselink van het RIVM (rapportnr. ECN-C-01-129/RIVM 40813 7005). Het rapport is ook te lezen via http://www.ecn.nl/library/reports/2001/c01129.html

Overige rapporten
* Besparingsrends 1990-2000 - Besparing, instrumenten en effectiviteit. (rapport ECN-C-02-015, nog te verschijnen).
* Referentieraming energie en CO2 2001 - 2010. RIVM/ECN (rapportnr. ECN-C-02-010, verschenen januari 2002, te lezen via http://www.ecn.nl/library/reports/2002/c02010.html).
* Economie, energie en milieuverkenning tot 2010. CPB/RIVM, Den Haag/Bilthoven, nog te verschijnen.

Informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Conny Ruitenburg ECN persvoorlichting telefoon 0224 56 4050 e-mail: ruitenburg@ecn.nl

RIVM Communicatie Marieke Timmer telefoon 030 - 274 4049 e-mail: info@rivm.nl
---

. . . . . .
---

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten WWW: www.ecn.nl Laatste wijziging: 13 februari 2002 Informatie: info@ecn.nl
---