Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige Deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument en dorpsgezicht van de Barisdamhoeve in Werken Brugge , 14/2/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument en dorpsgezicht van de Barisdamhoeve in Werken.

De Barisdamhoeve is gelegen aan de Handzamevaart, een gekanaliseerde bijrivier van de IJzer. Tijdens de Middeleeuwen werden langs deze gedeeltelijk bevaarbare waterloop verschillende versterkingen aangelegd. De huidige Barisdamhoeve gaat terug op een van deze versterking, namelijk Baroudsdamme. De site, met kleine havengeul, was tijdens de Middeleeuwen een belangrijke aanlegplaats voor schepen. De versterking zelf bestond vermoedelijk uit een omwald opperhof en een neerhof. Deze situatie is nog te herkennen in het microreliëf van de huidige hoevesite, die sinds de 18de eeuw nagenoeg ongewijzigd bleef. Op het omwalde opperhof staat het bakstenen boerenhuis dat, na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1921 werd heropgebouwd. De onmiddellijke omgeving van de hoeve, die als dorpsgezicht wordt beschermd, omvat het neerhof, de lagergelegen weiden of broeken en karakteristieke aanplantingen zoals doornhaag en populieren.

De bestendige deputatie is van oordeel dat een bescherming als monument en dorpsgezicht van deze historisch waardevolle site gerechtvaardigd is. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: jeroen.cornilly@west-vlaanderen.be