Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Maandelijkse natuurwandelingen in provinciedomein «Lippensgoed-Bulskampveld»
Brugge, 14/2/2002
De provinciedienst NME startte vorig jaar met een reeks natuurwandelingen in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld te Beernem. Dit past in een ruimer beleid rond de educatieve uitbouw van het domein. Deze wandelingen vinden plaats op de derde zondag van maand en staan open voor het grote publiek. Elke maand komt een ander aspect van het domein belicht, telkens onder begeleiding van een deskundige gids.

Reeds in 1997 koos de provincie ervoor om in de drie grote provinciedomein een educatieve werking op te starten. Voor de grote domeinen - De Palingbeek (Zillebeke), de Gavers (Harelbeke) en het domein Lippensgoed-Bulskampveld (Beernem) - werd geopteerd voor een educatieve uitbouw met een programmatie voor het onderwijs, verenigingen en het grote publiek. Op elk domein wordt een bezoekerscentrum uitgebouwd en worden voorbereidingen getroffen voor de uitlening van veldwerkmaterialen.

Voor het grote publiek en voor de individuele bezoekers werd voor het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld een educatieve activiteitenkalender opgemaakt. In 2002 worden een aantal thematische natuuractiviteiten georganiseerd, telkens onder begeleiding van een deskundige gids. De wandelingen duren twee à drie uur. Het is wenselijk om gepaste kledij (laarzen!) aan te trekken.

VOLGENDE WANDELINGEN ZIJN BINNENKORT VOORZIEN :

Raad je plaatje 17 februari > 10.00-12.00
Gewapend met een aantal fotos maken we een ommetje in het bos. We kijken goed rond en proberen de plekjes te ontdekken die corresponderen met de fotos. Telkens voeren we ook enkele opdrachtjes uit rond het thema landschap.

Geografie 17 maart > 9.30-12.30 (vooraf inschrijven!) Het domein Lippensgoed-Bulskampveld is een groot domein in het Houtland. Het historische Bulskampveld was echter een stuk groter dan wat het vandaag is, het zag er ook heel anders uit. We gaan op zoek naar wat nog rest van weleer en hoe mens en dier omgaan met het landschap van vandaag. We gaan niet op stap, maar nemen de fiets!

Gezinsnamiddag 21 april > 14.30-16.30
Wil je zelf eens de hoogte van een boom meten of schatten hoe oud hij wel is? Zoek je graag de juiste naam van een boom of wil je kriebelbeestjes determineren aan de hand van een zoekkaart? Kom dan blijgemutst naar het domein Lippensgoed-Bulskampveld en breng ook de kinderen mee! Want voor elke leeftijd is er wat wils.

Hol, burcht of kasteel? 19 mei> 10.00-12.00
Over nesten en holen, stallen en hokken, huizen en kastelen, burchten en gangen: m.a.w. hoe wonen planten, dieren en mensen in t Bulskampveld.

Twee emmertjes water halen, 16 juni > 14.30-16.30 In de kruidentuin van het kasteel Bulskampveld staat s namiddags een opstelling met levende waterdieren en planten uit de omgeving. Iedereen kan het waterleven van dichtbij bekijken. Maak van de gelegenheid gebruik en neem je eigen schepstaal uit de poel.

Goed gecamoufleerd! 21 juli > 10.00-12.00
De dieren die minst opvallen maken de meeste kans te overleven. Tijdens deze wandeling proberen we ze toch te vinden en ontdekken hoe inventief en gevarieerd de camouflagetechnieken wel zijn.

Sprinkhanen in de bloeiende heide 18 augustus > 10.00-12.00 Een structuurrijke heide biedt plaats aan tal van diersoorten. Diverse sprinkhaansoorten profiteren van dit biotoop. Dit wordt een zoektocht naar krassers in de heiderestanten van het Bulskampveld.

Deze wandelingen zijn een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland, Natuurpunt Beernem en de Natuurgidsen Oostkamp

MEER INFORMATIE OVER DIT INITIATIEF KAN JE BEKOMEN BIJ DE DIENST NATUUR EN MILIEU-EDUCATIE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ DE HEER TOM VERMEERSCH OP HET NUMMER (050) 40 35 42. E-MAIL: tom.vermeersch@west-vlaanderen.be