Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Kikkers, padden en salamanders in kaart: Provincie organiseert korte cursus voor vrijwilligers
Brugge, 14/2/2002
Door menselijke activiteiten verloederen en verdwijnen gunstige levensbiotopen van amfibieën. Verschillende overheden, organisaties en vrijwilligers nemen samen meer maatregelen om de leefgebieden en
-omstandigheden van kikkers, padden en salamanders te verbeteren. Door de aanleg en heraanleg van poelen, de organisatie van paddenoverzetacties is een uitbreiding en verspreiding van deze dieren over bepaalde leefgebieden mogelijk.

Aansluitend op het inventarisatieproject van 2001, dat resulteert in een VLINA-rapport (Vlaams Impulsprogramma Natuurontwikkeling), organiseert de provinciedienst natuur- en milieueducatie een cursus leren inventariseren. Deze cursus kadert in een project, dat gericht is op het inventariseren van poelen en waterplassen in bepaalde gebieden van West-Vlaanderen. Na het kwantificeren van de waterplassen bundelen deskundigen de resultaten in een rapport. Op deze manier is het mogelijk om een beeld te krijgen over de kwaliteit van biotopen, de verspreiding van de verschillende amfibieënsoorten . Een eventuele bijsturing van het bestaande beleid rond poelen kan een volgende stap zijn om de toekomst voor amfibieën rooskleuriger te maken.

Cursus leren inventariseren

De provinciedienst NME organiseert -in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland, Hyla vzw en het Instituut voor Natuurbehoud- de cursus leren inventariseren. Op zaterdag 2, 16 en 23 maart leren natuurliefhebbers de knepen van het inventariseren kennen. Na het volgen van de cursus kunnen vrijwilligers waterplassen binnen verschillende regios (Zwinstreek, Oudlandpolders en het Houtland) bezoeken en bemonsteren. Aan de hand van kaarten is het mogelijk om de locatie van de poelen terug te vinden.

Met behulp van vangnetten en speciale fuiken leren natuurliefhebbers de verschillende waterplassen onderzoeken. Op basis van waarnemingsformulieren, die de vrijwilligers invullen bij het bezoek aan een bepaalde poel, wordt een beeld geschetst over de aanwezige amfibieënsoorten in die poel, de kenmerken van de waterplas en aanwezigheid van specifieke fauna en flora.

Op zaterdag 2 maart 02 stelt Robert Jooris (van Hyla) de verschillende amfibieënsoorten van West- en Oost-Vlaanderen voor. Uiterlijke kenmerken, de voortplanting, de larven van kikkers, padden en salamanders staan tijdens het eerste deel van de cursus in de kijker.

Op zaterdag 16 maart 02 wordt een poel bezocht voor meer verduidelijking over het vangen en inventariseren van amfibieën. Olivier Dochy (Instituut voor Natuurbehoud) zorgt voor een deskundige begeleiding.

Tijdens de laatste sessie op zaterdag 23 maart 02 leggen Sandra Colazzo en Dirk Bauwens (Instituut voor Natuurbehoud) uit wat er met ingewonnen inventarisatiegegevens zal gebeuren.

q De twee eerste delen van de cursus vinden plaats op zaterdag 2 en 16 maart 2002, in Huyse De Grote Sterre te Damme.
q De laatste sessie op 23 maart 2002 in het provinciedomein Tillegem (kasteel).
q Elke sessie start om 9.00 uur en eindigt om 12.00 uur. q De deelname aan de cursus is gratis.

MEER INFORMATIE OVER DEZE CURSUS KAN JE BEKOMEN BIJ DE DIENST NATUUR EN MILIEU-EDUCATIE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ DE HEER TOM VERMEERSCH OF BIJ DE HEER TOM ROELENS OP HET NUMMER (050) 40 35 42.
E-MAIL: tom.vermeersch@west-vlaanderen.be