GROENLINKS TWEEDE KAMERFRACTIE

Rosenmöller wil snel debat over de WAO

Paul Rosenmöller wil snel een debat met minister-president Kok en staatssecretaris Hoogervorst over de WAO. Aanleiding zijn de uitspraken van Hoogervorst dat het kabinet niet langer wil wachten op de SER en op korte termijn met eigen voorstellen zal komen.

Rosenmöller wil van Kok weten of het SER-akkoord ook voor hem van tafel is als basis voor een politiek akkoord. Of dat hij bereid is om
- ook buiten de coalitie - te zoeken naar een sociale oplossing van het WAO-vraagstuk met het SER akkoord als basis.

Half maart zal de SER het definitieve akkoord vaststellen. Pas dan zal er ook iets definitiefs over de effecten gezegd kunnen worden. De CPB cijfers van vandaag zijn enigszins tendentieus. Ze geven een zodanig grote marge dat op basis hiervan geen definitieve oordelen kunnen worden uitgesproken. Pas als de SER zelf ook haar uitwerking heeft gepresenteerd is een doorrekening van het dan definitieve SER verhaal zinvol.

Wel is het van het grootste belang dat de lijsttrekkers van PvdA en CDA consequenties verbinden aan hun aanvankelijke positieve eerste reactie op het SER advies. Dat zij nu besloten hebben de verhoging van de uitkering niet in de CPB doorrekening van hun verkiezingsprogramma mee te nemen is zeer verontrustend. Er dreigt een serieuze botsing met de vakbeweging en zou een blokkade betekenen om op basis van het SER akkoord tot een politiek akkoord te komen. Snelle helderheid is hier geboden.

14 feb 02 17:20