Openbaar Ministerie

Rotterdam, 14 februari 2002

Aanhoudingen in onderzoeken naar drugs- en witwasorganisaties

In een omvangrijk onderzoek naar criminele organisaties die zich bezighouden met de handel in cocaïne en xtc, witwassen en ondergronds bankieren zijn tot en met deze week negen verdachten aangehouden.

Ongeveer 200 rechercheurs van de Dienst Recherche Onderzoeken (DRO) van het Korps landelijke politiediensten en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) verrichtten maandagmiddag vijf aanhoudingen en doorzochten 23 woningen en bedrijven in de arrondissementen Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Utrecht. Gelijktijdig werd een bedrijf in Antwerpen doorzocht.

De verdachten - vier Indiërs en een Nederlander - zijn afkomstig uit Amsterdam en Purmerend. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op ongeveer 210.000 euro aan contant geld, een vuurwapen met munitie en de administratie van de betrokken bedrijven. Onder de verdachten bevindt zich de eigenaar van een restaurant in het centrum van Amsterdam, waar vermoedelijk op grote schaal illegale wisseltransacties plaatsvonden.

De geldwisselaars maken vermoedelijk deel uit van een internationaal ondergronds banksysteem. Dit zogeheten 'underground banking' is een informeel stelsel, waarin geld naar het buitenland wordt verplaatst buiten de reguliere banken om. Een dergelijk ondergronds banksysteem is aantrekkelijk voor criminele organisaties om ongezien geld te verplaatsen. Dit geldverkeer valt buiten het bereik van de anti-witwas maatregelen van de overheid en reguliere financiële instellingen.

Het vermoeden bestaat dat het illegale wisselkantoor onder meer Engelse ponden wisselde voor guldens voor een drugsorganisatie, die op grote schaal in cocaïne en xtc handelde. In december 2001 leidde het onderzoek tot de aanhouding van drie van drugshandel verdachte mannen en een vrouw. Na deze aanhoudingen zijn bij zeven doorzoekingen in Amsterdam, Rotterdam en Rijswijk zeven kilo onversneden cocaïne, drie vuurwapens, geldtelmachines, sierraden (getaxeerde nieuwwaarde 238.600 euro) en een kleine half miljoen gulden aan contant geld in beslag genomen. In het onderzoek maakte het Openbaar Ministerie voor het eerst gebruik van de nieuwe witwaswetgeving, die medio december vorig jaar van kracht werd.

De aan het licht gekomen illegale wisselpraktijken en het ondergrondse banksysteem bleken nauw verweven met vijf legale kledingbedrijven. Deze bedrijven zijn vermoedelijk gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Met valse facturen zou de omzet van de kledingbedrijven in anderhalf jaar tijd met 3,5 miljoen gulden zijn verhoogd.

De deze week aangehouden verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Zij heeft hen voor tien dagen in bewaring gesteld. Het vijftal wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen en belastingontduiking. Drie van de vier in december aangehouden verdachten zitten in voorlopige hechtenis.