Microsoft ontketent XML Web services revolutie met introductie Visual Studio .NET en .NET Framework

Chief Software Architect Bill Gates toont hoe zakelijke klanten en partners, waaronder Borland Computer Associates, L'Oreal, en IBM de vruchten plukken van het .NET Platform

Schiphol-Rijk, 14 februari 2002 - "Met de lancering vandaag van Visual Studio .NET en het .NET Framework onderstrepen wij opnieuw ons voortdurende streven om ontwikkelaars succesvol te laten werken," zo introduceerde Bill Gates, Microsofts Chief Software Architect, vannacht in San Francisco officieel Visual Studio .NET en het .NET Framework.

In het nieuwe Microsoft .NET-tijdperk geldt deze productlancering als de belangrijkste tot op heden. De twee producten vormen respectievelijk het applicatieontwikkelgereedschap en platform voor .NET-applicaties. In zijn toespraak betitelde Gates ze als "essentieel voor het tot stand brengen van XML Web services". Visual Studio .NET en het .NET Framework zijn de eerste softwareprojecten, die volledig onder zijn verantwoordelijkheid als chief softwarearchitect zijn ontwikkeld. Ze vertegenwoordigen een belangrijke mijlpaal in het streven van Microsoft om haar visie op XML Web services te verwezenlijken. Visual Studio .NET biedt ontwikkelaars talloze nieuwe kansen. XML Web services zullen spoedig de basis vormen van alle belangrijke nieuwe softwareontwikkelingen. Met deze producten kunnen ontwikkelaars XML Web services voor het .NET Platform eenvoudig bouwen en implementeren.

"Visual Studio .NET en het .NET Framework zijn het resultaat van een ruim vierjarig proces om een gloednieuw ontwikkelplatform voor software te creëren," zei Anders Hejlsberg, Distinguished Engineer van Microsoft. "Het doet mij goed het enthousiasme onder softwareontwikkelaars te zien, nu zij de definitieve versies van de gereedschappen in handen krijgen om applicaties voor het .NET Platform te bouwen en te gaan gebruiken."

XML Web services geven het bedrijfsleven een nieuwe manier om het Internet als een ontwikkelplatform te gebruiken en laten bedrijven naadloos samenwerken op uiteenlopende systemen en platforms. Door de ondersteuning van ruim twintig programmeertalen, kunnen ontwikkelaars met deze producten hun bestaande vaardigheden uitbreiden en de nieuwe wereld van XML Web services betreden.

Belangstelling voor .NET-ontwikkeling groeit
De officiële lancering van Visual Studio .NET en het .NET Framework in San Francisco viel samen met feestelijkheden in 150 steden over de hele wereld, waar meer dan 125.000 ontwikkelaars de definitieve release van de producten hebben bijgewoond. De pre-release versies van deze producten behoorden tot de populairste bètaproducten ooit. Tijdens deze fase zijn meer dan 3,5 miljoen kopieën van Visual Studio .NET en het .NET Framework gedistribueerd, waarvan 65.000 in Nederland. Sinds de beschikbaarheid in januari voor abonnees van het MSDN-ontwikkelprogramma, hebben meer dan 350.000 klanten de definitieve versies van deze producten ontvangen.

Andere voorbeelden van de toenemende belangstelling voor .NET zijn:
· 250.000 ontwikkelaars hebben ruim 200 cursussen over .NET gevolgd;
· 190 add-on tools worden tegelijkertijd met Visual Studio .NET gelanceerd;
· Meer dan 200 boeken over .NET zijn nu beschikbaar voor ontwikkelaars;
· Erkenning door de industrie van Visual Studio .NET heeft geresulteerd in de volgende bekroningen: o InfoWorld 2001, Technology of the Year;
o PC Magazine, Technical Excellence Award ;
o Intelligent Enterprise Readers Choice Award;
o VARBusiness Editors Choice, Top-10 nieuwe producten van het jaar.

Nieuwe partners annonceren nieuwe geïntegreerde add-on producten Bij de lancering maakte Gates eveneens drie nieuwe partners bekend die ontwikkelproducten zullen leveren die geïntegreerd zijn met Visual Studio .NET: Computer Associates, Groove Networks en IBM. De toevoeging van de producten van deze partners onderstreept Microsofts betrokkenheid met haar Open Tools Platform-strategie en komt tegemoet aan de behoefte van klanten aan geïntegreerde gereedschappen voor de volledige levenscyclus van zakelijke softwareontwikkeling.

Voorts annonceerde Gates dat Groove Networks is toegevoegd aan de lijst van zeventig andere Visual Studio .NET Integration Program (VSIP) leden, waaronder Rational Software, Compuware en Crystal Decisions. Daarnaast gaf Gates aan dat de DB2 database van IBM geschikt gemaakt zal worden voor Visual Studio .NET.

Microsofts VSIP-partners zijn tools-, taal- en componentleveranciers, Independent Software Vendors (ISV's), academici en onderzoekers. VSIP is een sleutelcomponent van het Visual Studio .NET Open Tools Platform en is ontworpen om de productiviteit, flexibiliteit en nauwe integratie mogelijk te maken. Deze moeten op hun beurt klanten een nog completere oplossing bieden, die is toegespitst op hun specifieke behoeften.

Nieuwe ontwikkelingomgevingen voor het .NET Platform Naast de leveranciers die hun producten met de Visual Studio .NET-omgeving geïntegreerd hebben, maken twee prominente bedrijven voor applicatieontwikkeling nu ook gereedschappen voor het .NET Framework bekend. Borland Software annonceert dat Delphi en C++Builder het .NET Framework ondersteunen en Macromedia annonceert dat Dreamweaver UltraDev voor ASP.NET geschikt is. Deze nieuwe gereedschappen demonstreren het toenemende belang en de openheid van het .NET ontwikkelplatform.

Microsoft annonceert nieuw Microsoft .NET Component Builder Programma Microsoft annonceert gelijktijdig het Microsoft .NET Component Builder Program. Dit programma verschaft leveranciers van componenten de juiste gereedschappen om componenten op basis van de laatste Microsoft .NET-technologieën te bouwen en op de markt te brengen. Microsoft gaat het programma gezamenlijk uitvoeren met het Component Vendor Consortium (CVC), een non-profit organisatie die 'third-party' ISV's vertegenwoordigt en een erkende autoriteit is op het gebied van componentkwaliteit.

Krachtige gereedschappen en platform maken .NET-ontwikkeling snel, flexibel en plezierig Visual Studio .NET en het .NET Framework vormen Microsofts' eerste volledige geïntegreerde ontwikkelomgeving om XML Web services en de volgende generatie Internetapplicaties op het .NET Platform te bouwen. Visual Studio .NET is het Microsofts gereedschap voor Rapid Application Development (RAD), waarmee ontwikkelaars geavanceerde webapplicaties voor elk apparaat en elk platform kunnen creëren en toepassen. Het .NET Framework vormt het programmeermodel van het .NET Platform, waardoor het mogelijk wordt om XML Web services en andere soorten applicaties te draaien, inclusief client-, server- en op services gebaseerde toepassingen.

Prijzen en algemene beschikbaarheid van Visual Studio .NET Visual Studio .NET is verkrijgbaar in drie edities:
· Visual Studio .NET Enterprise Architect stelt softwarearchitecten en senior ontwikkelaars in staat om grootschalige applicaties voor infrastructurele ontwikkeling te bouwen. De verwachte winkelprijs voor Visual Studio .NET Enterprise Architect is EUR 2650.
· Visual Studio .NET Enterprise Developer laat ontwikkelteams bedrijfstoepassingen bouwen voor elk apparaat voor gebruik van Internet en elk platform. De verwachte winkelprijs van Visual Studio .NET Enterprise Developer bedraagt EUR 2050.
· Visual Studio .NET Professional stelt ontwikkelaars in staat om snel XML Web services en next-generation applicaties voor elk apparaat voor gebruik van Internet te bouwen. De verwachte winkelprijs van Visual Studio .NET Professional bedraagt EUR 1150.
Standaard edities van Visual Basic .NET , Visual C++ .NET en Visual C# .NET zijn beschikbaar voor EUR 125. Alle genoemde bedragen betreffen verwachte gemiddelde resellerprijzen, exclusief BTW.

Meer informatie over Visual Studio .NET is te vinden op: http://msdn.microsoft.nl/vstudio/. Meer informatie over het .NET Framework is te vinden op: http://msdn.microsoft.com/netframework/default.asp.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.