Gemeente Nieuwegein

Beleidsvisie buurt- en wijkwinkelcentra
De gemeente Nieuwegein heeft de nota 'Beleidsvisie buurt- en wijkwinkelcentra Nieuwegein' uitgebracht. Deze beleidsvisie is een duidelijk handvat voor winkeliers bij het nemen van investeringsbeslissingen. De nota geeft inzicht in de beleidsdoelen en de gewenste ontwikkelingsrichtingen per winkelcentrum. Daarnaast worden concrete actiepunten genoemd die de komende jaren worden uitgevoerd.

Aanleiding
De aanleiding om een beleidsvisie voor de buurt- en wijkwinkelcentrum te ontwikkelen was het plan voor de nieuwe Binnenstad. Het Gemeentebestuur heeft destijds toegezegd dat er 'optimale aandacht zal worden besteed aan de afstemming met de buurt- en wijkwinkelcentra'. Daarnaast is het bestaande beleid ruim tien jaar oud. Ondertussen zijn zowel de wensen als eisen van klanten en winkeliers veranderd.

Winkelonderzoek
Bij het maken van de nota hebben de winkeliers, verenigd in de Stichting Middenstandcentrale en hun adviseur, de Kamer van Koophandel, een belangrijke inbreng gehad. Via een winkelonderzoek is gekeken naar het huidige aanbod, de klantenstromen, parkeermogelijkheden, uiterlijk en het huidig en toekomstig functioneren. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat er in Nieuwegein sprake is van een efficiente winkelstructuur die goed voldoet. Alleen qua aankleding en inrichting zijn een aantal winkelcentra uit de tijd.

Beleidsdoelen van de gemeente Nieuwegein
Hoofddoelstelling is en blijft een gezonde en levensvatbare winkelstructuur met één hoofdwinkelcentrum en een aantal wijk- en buurtwinkelcentra.

Belangrijke beleidsdoelen zijn:

- meer menging van wonen, werken en zorg;

- doorlopend onderzoek naar het functioneren van de buurt- en wijkwinkelcentra (mede) in relatie tot de Binnenstad;
- behoud van bereikbaarheid en voldoende (gratis) parkeerplaatsen in de buurt- en wijkwinkelcentra;

- bevorderen van kennisoverdracht tussen gemeente, winkeliers en eigenaren van winkelcentra.

Het vervolg
Om de nota meer uitvoeringsgericht te maken is een actielijst opgenomen. Bij de herziening van bestemmingsplannen wordt deze actielijst gebruikt om de economische belangen inzichtelijk te maken. Daarnaast gaat de gemeente Nieuwegein binnenkort gesprekken voeren met de eigenaren van de winkelcentra om deze nota te presenteren. Op basis van deze gesprekken en gesprekken met winkeliers wordt de beleidsstrategie per winkelcentrum uitgewerkt.

Als eerste is het wijkwinkelcentrum Hoog-Zandveld aan de beurt. In het kader van de ontwikkelingsvisie die voor dit gebied wordt opgesteld, worden de mogelijkheden voor herontwikkeling bekeken. Daarnaast wordt
-mede op verzoek van de Stichting Middenstandcentrale- een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden van een eventuele samenvoeging van Nedereind en Makado.

Meer informatie
Voor meer informatie of een exemplaar van de nota en/of het winkelonderzoek kunt u contact opnemen met Eckhardt Regeer, senior beleidsadviseur van de afdeling Wonen en Economische Zaken van de gemeente Nieuwegein (030) 607 14 34, e-mail: e.regeer
---

Invoerdatum 14-2-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein