Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Den Haag, 13 februari 2002

RZO onderzoekt 'team start-ups'

Kansen en valkuilen voor opstarten gezamenlijke onderneming nader onderzocht

De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap heeft in samenwerking met het Urban Research Center Utrecht (van de Universiteit Utrecht) onderzoek gedaan naar 'team start-ups' in Nederland. Uit het onderzoek komt naar voren dat team start-ups vaker succesvol zijn dan solo start-ups. Dit succes heeft echter wel schaduwzijden, met name de doorstart-fase is een kritieke fase voor deze teamstarters.

Onder team start-up wordt in dit onderzoek verstaan: de oprichting van een onderneming door meerdere personen in gezamenlijk eigendom, die actief participeren in de strategie of het management van de onderneming.

Belangrijkste onderzoeksresultaten
Team start-ups vormen een relatief kleine groep binnen de totale starterspopulatie, zo'n 5%. Zij zijn vooral actief in de sector dienstverlening en in (hightech) transport en communicatie. Ondanks het kleine aantal leveren team start-ups een belangrijke bijdrage aan Nederlandse economie. Zij leveren bijvoorbeeld een grote bijdrage aan de werkgelegenheidscreatie en hun omzet is hoger dan van solo starters. Ook worden team start-ups vaker verkocht dan solo start-ups. Er zijn echter ook indicaties dat een team start-up geen garantie voor succes betekent. Met name in de doorstartfase ondervinden team start-ups problemen in de interne bedrijfsvoering en stagneert de groei nogal eens. De samenwerking tussen de zakelijke partners lijkt een belangrijke oorzaak van deze problemen.

Het onderzoek bestaat uit een internationale literatuurverkenning en een analyse van het EIM starterspanel 1994-2000. Naast meer inzicht in de kenmerken en ontwikkeling van team start-ups in Nederland biedt dit onderzoek tevens aanbevelingen die kunnen bijdragen aan het wegnemen van mogelijke barrières en het creëren van succeskansen voor team start-ups.

RZO
Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap is het advies- en kenniscentrum ten behoeve van het zelfstandig ondernemerschap. De RZO heeft tot doel bij te dragen aan een krachtig en dynamisch zelfstandig ondernemerschap in Nederland door middel van kennisopbouw, beleidsonderzoek, en advisering. De RZO geeft als onafhankelijk orgaan adviezen en richt zich op beleidsvorming in Den Haag en Brussel en op maatschappelijke organisaties. Kerngebieden van advisering zijn: arbeid, belastingzaken, ondernemer/onderneming, onderwijs, sociale zekerheid en administratieve lasten.

---

---

---

---