Ingezonden persbericht

Fraude HBO's wijst op manco's systeem

UTRECHT, 20020214 -- Niet alleen hogescholen frauderen, maar ook bij de Informatie Beheer Groep wordt flink gefraudeerd. De recente fraude bij hogescholen en de Informatie Beheer Groep heeft echter ook een ander probleem blootgelegd: hogescholen hechten meer waarde aan hun eigen belangen dan aan die van de student. Geld binnenhalen vinden zij belangrijker dan het bieden van goed onderwijs.

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt het daarom hoog tijd dat de overheid haar geld voor onderwijs aan de student geeft, en niet aan de hogescholen. De student kan dan vervolgens zelf zijn onderwijs inkopen, het collegegeld kan worden afgeschaft. Studenten kunnen hogescholen dan ook gaan aanspreken op hun prestaties. Zij zijn immers klant.

Het bezwaar dat studenten niet verantwoordelijk met hun geld zouden kunnen omgaan, wordt door het ISO afgewezen. Voorzitter Jonathan Zondag: "In de zorg krijgen patiënten ook budgetten die ze naar eigen inzicht mogen besteden. De experimenten hiermee in de zorg zijn geslaagd. Daarom kan dit systeem in het onderwijs ook prima ingevoerd worden".

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht