Provincie Groningen

Groningen, 14 februari 2002 Persbericht nr.20

Notitie rol provincie Groningen in projecten Oostlob Eemshaven vastgesteld

Het college van GS heeft de notitie over de rol van de Provincie Groningen in de projecten Oostlob Eemshaven fase 1 en 'de dijk' vastgesteld. Deze notitie geeft een duidelijke weergave van de geschiedenis betreffende de projecten Oostlob Eemshaven fase 1 en 'de dijk' en de rol van de Provincie hierin.

Uit de notitie blijkt dat de Provincie bestuurlijk en ambtelijk actief betrokken was bij het opstellen van subsidieaanvragen voor de projecten Oostlob Eemshaven en 'de dijk'. Groningen Seaports was, zoals gebruikelijk bij projectindieners, geheel verantwoordelijk voor de uitvoering en het opstellen van kostenoverzichten en eindafrekeningen (en daarmee de dubbeldeclaratie). De Provincie had in de uitvoeringsfase een zeer beperkte, passieve rol en was bij het opstellen van kostenoverzichten en eindafrekeningen op geen enkele wijze betrokken, noch op de hoogte.

In verband met het vermoeden van onregelmatigheden bij de eindafrekening van het project Oostlob Eemshaven heeft het college van GS in november 2001 een beperkt verificatieonderzoek laten uitvoeren door accountantsbureau Deloitte en Touche. Daarnaast voert KPMG in opdracht van Groningen Seaports momenteel een breder onderzoek uit naar de subsidieaanvragen door Groningen Seaports in de periode 1990/2001.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marga Bertens of Nicolette Boelens, afdeling Bestuurscontacten (050) 316 47 65/ 46 26