Ingezonden persbericht

Senior dagbladbezorger blijft fit en komt onder de mensen

Amsterdam, 14 februari 2002 ? Het werk van dagbladbezorger heeft een aantal aantrekkelijke voordelen voor 50-plussers. Onder meer het sociale aspect van het werk zorgt ervoor dat kranten niet alleen door jongeren maar ook door ouderen bezorgd worden: je komt onder de mensen, je komt buiten en je blijft in beweging. Dankzij een intern onderzoek van de Nederlandse Dagbladpers (NDP), uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius, zijn de motieven van de senior dagbladbezorger nu voor het eerst blootgelegd.

De voornaamste reden om bezorger te worden is ook voor de senior dagbladbezorger het salaris. 42 procent van de ondervraagden vindt dit aspect het belangrijkst. Een kleinere groep, 29 procent, noemt 'in de buitenlucht komen' als belangrijkste aspect, gevolgd door 'lichaamsbeweging en conditie' (22 procent) en 'onder de mensen komen' (19 procent).

Nuttig werk
Deze motieven worden onderstreept door de houding van de ondervraagden tegenover een aantal stellingen. Zo is maar liefst 99 procent van de senior dagbladbezorgers het eens met de stelling dat het bezorgen van een dagblad je fit houdt.
In de stellingen kwamen ook andere aspecten aan de orde. Zo was 80 procent het eens met de stelling dat je als dagbladbezorger gunstige werktijden hebt, terwijl 91 procent vond dat je als dagbladbezorger tijd over houdt voor nuttige dingen. Kenmerkend was verder dat 93 procent het bezorgen van dagbladen typeerde als 'nuttig werk'.

Trouw
Voordelen zijn er niet alleen voor de senior dagbladbezorger, maar ook voor de dagbladen. Het onderzoek van de NDP wijst uit dat ouderen bijzonder trouw zijn in hun werk als dagbladbezorger. Maar liefst 32 procent van deze groep heeft zijn krantenwijk al tien jaar of langer.