Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Fondsen voor private sectorinvesteringen in ontwikkelingslanden van Staat naar FMO (EUR 540 mln)

ORET/Miliev: brug tussen bedrijven in Nederland en ontwikkelingslanden Risicofinanciering van infrastructuur in Minst Ontwikkelde Landen (MOL fonds)

Participatiefonds voor directe buitenlandse investeringen (NIMF)

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nr. 150

14-02-2002

Fondsen voor private sectorinvesteringen in ontwikkelingslanden van Staat naar FMO (EUR 540 mln)

---

Vanochtend is een overeenkomst ondertekend tussen de Staat en de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO), die inhoudt dat FMO het ORET/Miliev-programma gaat uitvoeren en twee nieuwe investeringsbevorderende fondsen opzet. Hiermee is in totaal een bedrag van EUR 525 miljoen gespreid over enkele jaren gemoeid.

Nu FMO het ORET/Miliev-programma uitvoert, wordt zij steeds meer 'financieringsloket' voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in ontwikkelingslanden. De twee nieuwe fondsen zijn gericht op de financiering van infrastructuurprojecten in Minst Ontwikkelde Landen (MOL's) en het stimuleren van buitenlandse directe investeringen.

De overdracht komt voort uit het overheidsbeleid om de uitvoering van de verschillende investerings-, export- en handelsbevorderende programma's uit te besteden en te concentreren bij 2 'loketten': FMO en Senter. Dit moet de samenhang tussen de activiteiten en de toegankelijkheid voor het bedrijfsleven en ontwikkelingslanden bevorderen.

FMO financiert al ruim dertig jaar private bedrijven in landen in ontwikkeling en heeft in die jaren een uitgebreid netwerk van contacten en veel kennis van lokale markten opgebouwd. De huidige investeringsportefeuille bedraagt ruim EUR 1,8 miljard. FMO is in 1970 opgericht als gezamenlijke onderneming van de Nederlandse Staat, het Nederlandse bedrijfsleven en de vakbonden.

De ondertekeningen heeft betrekking op de volgende drie activiteiten:

ORET/Miliev: brug tussen bedrijven in Nederland en ontwikkelingslanden
---

Tot vandaag werd het programma voor Ontwikkelings- en Milieurelevante Export Transacties (ORET/Miliev) uitgevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf. Doel van ORET/Miliev is het stimuleren van werkgelegenheid en bedrijfsleven in ontwikkelingslanden.

Via dit programma worden in de vorm van schenkingen subsidies verstrekt voor transacties waarmee ontwikkelingslanden kapitaalgoederen, werken of diensten kunnen betrekken van Nederlandse bedrijven. FMO's netwerk en kennis van lokale markten stellen haar in staat lokaal de beste projecten te identificeren en actieve partnerschips tot stand te brengen met bedrijven in Nederland en in ontwikkelingslanden. Met het programma is een budget van EUR 105 mln per jaar gemoeid. De overeenkomst geldt voor een periode van drie jaar. ORET/MILIEV bestaat in zijn huidige vorm sinds 1991.

Risicofinanciering van infrastructuur in Minst Ontwikkelde Landen (MOL fonds)

---

Hulp aan Minst Ontwikkelde Landen die werd verstrekt vanuit het ORET/MILIEV programma wordt ondergebracht in een apart fonds. Dit vloeit voort uit het besluit van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om de hulp aan de Minst Ontwikkelde Landen te ontbinden. Daarmee komt een einde aan de gebonden hulp ofwel verplichte winkelnering van Minst Ontwikkelde Landen bij donorlanden.

Voor de komende 4 jaar is voor het MOL fonds in totaal EUR 180 miljoen beschikbaar voor risicodragende investeringen in infrastructuurprojecten, zoals transport, water, electriciteit, telecom, gezondheidszorg en onderwijs. Door in te stappen met equity, quasi-equity en lange termijn middelen, kan FMO bijdragen aan de mobilisatie van kapitaal van private investeerders en commerciële financiers. Er zijn al diverse goede infrastructuurprojecten geïdentificeerd

.

Participatiefonds voor directe buitenlandse investeringen (NIMF)
---

De komende 5 jaar komt in totaal EUR 55 miljoen, waarvan EUR 45 miljoen van Ontwikkelingssamenwerking, beschikbaar voor het stimuleren van directe buitenlandse investeringen in ontwikkelingslanden. Uit het Nederlands Investerings Matching Fonds (NIMF) wordt kapitaal verstrekt onder marktconforme voorwaarden, in de vorm van equity of quasi-equity. FMO kan hierdoor tot een bedrag van maximaal EUR 5 miljoen per transactie deelnemen aan risicodragende investeringen van internationale bedrijven, op basis van gelijke inleg. Directe investeringen worden wereldwijd gezien als een belangrijke katalysator van de private sector in ontwikkelingslanden, hetgeen bevorderlijk is voor de economische groei.

Ministerie van Buitenlandse Zaken FMO

Directie Voorlichting en Communicatie PR & Communicatie

Carola Baller Petra de Boer

070-3487531 en 06-52 50 30 34 070-314 9696 / 0622 56 30 47

carola.baller@minbuza.nl p.de.boer@fmo.nl

===