KPN NV

Rechtbank Rotterdam stelt KPN in het gelijk in Inovara-zaak

14 februari 2002
Nummer
010p

De President van de rechtbank Rotterdam heeft KPN in het gelijk gesteld in een kort geding dat Telecombedrijf Inovara (voorheen Atlantic) te Rotterdam tegen KPN had aangespannen.

Inovara eiste dat KPN twee door Inovara verstrekte bankgaranties terug zou geven omdat Inovara meent niets meer aan KPN verschuldigd te zijn. Inovara was van mening dat zij in financiële problemen zou raken indien KPN de bankgarantie niet zou teruggeven. Vooruitlopend daarop had Inovara reeds een claim van EUR 200 miljoen ingediend bij de leden van Raad van Bestuur van KPN omdat zij hen persoonlijk verantwoordelijk hield voor een eventueel faillissement van Inovara.

Inovara heeft bij KPN ruimte (collocatie) besteld om in een groot aantal wijkcentrales van KPN adsl-apparatuur te kunnen plaatsen. Uiteindelijk heeft Inovara er daarvan maar iets minder dan de helft afgenomen. Inovara stelde dat zijn de overige locaties eenzijdig had geannuleerd. KPN stelde zich op het standpunt dat Inovara niet het recht had eenzijdig kosteloos bestellingen te annuleren.
Toen in september 2001 bleek dat de financiële positie van Inovara zorgwekkend was, heeft KPN bankgaranties geëist - en gekregen - voor een deel van de vorderingen die KPN op Inovara uit had staan.

De rechter heeft nu in genoemd vonnis bepaald dat de door Inovara bestelde collocaties niet eenzijdig kunnen worden geannuleerd.
De rechter heeft bovendien besloten dat KPN in zijn recht stond de teruggave van de bankgaranties te weigeren


Noot voor de redactie (