Crown Van Gelder Papierfabrieken

Jaarcijfers Crown Van Gelder 2001


---
N.V. Gemeenschappelijk Bezit
Crown Van Gelder
Velsen

Jaarcijfers Crown Van Gelder 2001

CROWN VAN GELDER

FORS WINSTHERSTEL MET EUR 8,2 MILJOEN NETTOWINST

DIVIDENDVOORSTEL EUR 1 PER CERTIFICAAT VAN AANDEEL

CVG VERWACHT HOGERE WINST IN 2002

Resultaat

De omzet bedroeg EUR 146 miljoen (2000: EUR 149 miljoen). Het resultaat na belasting over het boekjaar 2001 bedraagt EUR 8,2 miljoen (2000: EUR 1,1 miljoen verlies) en overtreft daarmee de in november 2001 gepubliceerde verwachting van minstens EUR 7 miljoen nettoresultaat. Het bedrijfsresultaat steeg van EUR -0,6 miljoen in 2000 tot EUR 12,2 miljoen in 2001. Het sterk verbeterde resultaat is vooral toe te schrijven aan de lagere productie- en grondstofkosten, en een hoger productievolume.

De nettowinst per certificaat van aandeel bedraagt EUR 1,84 (2000 EUR - 0,24) op basis van het aantal uitstaande certificaten van aandelen per ultimo 2001. Aan aandeelhouders zal tijdens de aandeelhoudersvergadering op 8 mei 2002 worden voorgesteld een dividend van EUR 1 per certificaat van aandeel uit te keren.

Afzet

De afzet bedroeg 174.700 ton en lag daarmee 1.900 ton onder die van 2000. De productie bereikte een historisch record met 179.500 ton, een toename van 3.900 ton ten opzichte van 2000. In het tweede halfjaar was de vraag naar CVG producten goed en kon een productietonnage van 93.000 ton bereikt worden.

Markt

De markt had in de eerste helft van het jaar een terughoudend karakter. Veel afnemers bouwden hun voorraden papier af omdat zij dalende prijzen verwachtten in het kielzog van de dalende celstofprijzen.

Na een beperkte zomerdip herstelde de markt voor ongestreken houtvrij papier, waarin CVG actief is, zich goed. Dit in tegenstelling tot de sector gestreken houtvrij papier waar de orderpositie en bezettingsgraad achterbleven. De vertraagde economische groei in de meeste afzetlanden lijkt zich daar sterker te manifesteren. In het tweede halfjaar werden ook de gunstige effecten merkbaar van de verminderde capaciteit in de sector ongestreken houtvrij papier. Doordat verschillende producenten hun productiecapaciteit hebben omgezet naar gestreken producten en A4 kopieerpapier daalde de productiecapaciteit in Europa voor ongestreken houtvrij papier per saldo met circa 500.000 ton per jaar (4,6%) in vergelijking met 2000. Mede hierdoor verbeterde de bezettingsgraad van de sector en daarmee de marktpositie van CVG. Over het gehele jaar 2001 daalde het verbruik in Europa van ongestreken houtvrij papier weliswaar licht, maar bleef de afzet van deze sector niettemin op peil als gevolg van export buiten Europa.

Strategie

De onderneming richt zich onverminderd op de uitbouw van het specialiteitenassortiment en ziet goede mogelijkheden de afzet daarvan in nichemarkten te vergroten. Zoals gepubliceerd in november 2001 heeft CVG de mogelijkheden voor een strategische partner onderzocht en heeft het zoekproces beëindigd. CVG is uitstekend gepositioneerd om vanuit zijn sterke positie de strategie verder uit te bouwen. CVG zal zich derhalve ongewijzigd richten op verdere versterking van de door vele afnemers gewaardeerde zelfstandige marktpositie en verhoging van de winst per aandeel.

Vooruitzichten

Vooralsnog zijn er geen tekenen die wijzen op een vraagvermindering van enige omvang in de sector ongestreken houtvrij papier. CVG verwacht in het eerste halfjaar een goede bezettingsgraad op het niveau van het tweede halfjaar van 2001 en weinig verandering in de papierprijzen. Voor het tweede halfjaar is het beeld nog onzeker en sterk afhankelijk van de economische ontwikkeling. Naar verwachting zullen de celstofkosten in het tweede halfjaar stijgen, vooropgesteld dat de economische situatie verbetert en daarmee het verbruik van celstof aantrekt. Door de verbeteringen in het productieproces in 2001 en de huidige efficiënte organisatie bevindt CVG zich in een goede positie om van een herstel van de afzetmarkten te profiteren. CVG verwacht op grond van deze vooruitzichten een hogere winst in 2002. De onderneming is van plan de ingekochte certificaten van aandeel in te trekken. Hierdoor zal de winst per certificaat aandeel toenemen.


---
Het jaarverslag over 2001 zal medio april worden gepubliceerd. De algemene vergadering van aandeelhouders vindt plaats op 8 mei 2002 om 15.00 uur ten kantore van de vennootschap.

Velsen, 14 februari 2002
De directie

===//===



Crown Van Gelder Papierfabrieken