CDA

Theo Meijer: "zwarte lijst" van gemeenten zonder rampenplan

Tweede Kamerlid Theo Meijer heeft er middels schriftelijke vragen aan staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken) op aangedrongen dat er een zogenoemde "zwarte lijst" van gemeenten zonder rampenplan wordt gepubliceerd. Ondanks een eerdere toezegging is de staatssecretaris nog niet met een "zwarte lijst" van gemeenten, die op 1 februari 2002 nog geen rampenplan hadden, gekomen. Theo Meijer wil weten van de staatssecretaris waarom dat nog niet is gebeurd en wanneer hij met een "zwarte lijst" komt.

Volgens Meijer zijn er op dit moment in Nederland nog meer dan 60 gemeenten die nog geen rampenplan hebben en waar onvoldoende controle op de naleving van afgegeven vergunningen plaatsvindt. Hij vindt dat onacceptabel, "want waar dat toe kan leiden, is afgelopen weekeinde bij Van der Valk in Tiel wel gebleken. Gelukkig waren er geen mensen in de parkeergarage aanwezig, toen het dak naar beneden kwam. Anders hadden we na de vliegramp in de Bijlmermeer, Enschede en Volendam wellicht een vierde grote ramp gehad."

Meijer: "De controle en handhaving van vergunningen moeten echt beter. En wat betreft de rampenplannen is er behalve voor gemeenten ook een taak weggelegd voor de Commissaris van de Koningin. Die moet immers toezicht houden op het uitvoeren en oefenen van de rampenplannen.

"Veiligheid mag geen sluitpost van de gemeente zijn, het moet een prioriteit zijn. Ik zou in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen tegen de burgers willen zeggen: kijk goed welke partij wat over veiligheid zegt in zijn programma; en tegen de politiek: maak veiligheid tot een prioriteit, niet alleen in je verkiezingsprogramma en tijdens de campagne, maar ook daarna natuurlijk", aldus Theo Meijer.