Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 4 februari 2002
Wie kust kan met korting op Valentijns-Safari

Valentijnsdag is traditioneel de dag waarbij geliefden elkaar het hof maken. Ook in het dierenrijk maken dieren elkaar het hof. Hier gebeurt dit echter niet in het kader van de liefde zoals mensen die kennen, maar eerder in het kader van voortplanting. Tijdens carnaval zullen er ongetwijfeld nieuwe mensenparen zijn ontstaan. Safari Beekse Bergen is een mooie plek om uit te rusten van deze roerige dagen (en eventueel inspiratie op te doen door de balts van dieren te bekijken). Zij die op Valentijnsdag (donderdag 14 februari a.s.) hun paarvorming bewijzen in de vorm van een 30 seconden durende kus (plus of min 2 seconden) bij de entree, krijgen 50% korting op de normale entreeprijs van 7.71 euro.

Bij de hofmakerij bij dieren speelt niet alleen het lokken van de partner een rol maar ook de zekerheid dat de partner van de juiste soort is. Om eerst de juiste soortgenoot te vinden, hebben de verschillende diersoorten een eigen unieke communicatie ontwikkeld. Met name bij soorten die erg nauw verwant aan elkaar zijn, speelt dit een grote rol. Zo zijn er in Afrika verschillende zebrasoorten. Om er zeker van te zijn dat men een soortgenoot vindt bestaat deze communicatie ook uit audio, visuele, en chemische signalen. Na het vinden van de juiste partner start de werkelijk hofmakerij, wat een flinke tijd in beslag kan nemen. De vrouw vraagt zich af of haar potentiële partner krachtig en vruchtbaar is. Haar belangrijkste doel is er voor te zorgen dat zij een sterk nageslacht krijgt. Daarnaast moet een man haar soms beschermen en haar helpen bij het grootbrengen van de jongen. Hieruit blijkt dat in de dierenwereld met name het vrouwtje degene is die bepaald en kieskeurig is.

Relaties binnen de dierenwereld kennen meerdere vormen dan de monogamie (de meest voorkomende relatievorm bij de mens). Veel dieren leven solitair en vormen alleen een 'tijdelijk' paar wanneer zij zich willen voortplanten. Een voorbeeld hiervan is de tijger. Alleen in de paartijd zoeken man en vrouw elkaar op en daarna gaan zij ieder hun eigen weg. Andere diersoorten kiezen voor de polygamie. Hierbij leven dieren in groepen zoals harems. Goede voorbeelden hiervan zijn zebra's en leeuwen. Hierbij leven meerdere vrouwen in een groep met één of meerdere mannen. Een andere relatievorm is het matriarchaat. Hierbij vormen de vrouwen een groep waarbij mannen alleen mogen binnendringen wanneer de paartijd is aangebroken. Na de paring wordt de man direct weer verstoten. Dit gebeurt onder andere bij Afrikaanse olifanten en jachtluipaarden.

Bij Safari Beekse Bergen maakt de bezoeker een reis langs de verschillende werelddelen en hun diersoorten. Zeer speciaal aan het park is dat meerdere diersoorten tezamen in een ruime natuurlijke omgeving leven. De dieren vertonen daarom ook natuurlijk gedrag. De gast gaat 'op Safari' met de Safaribus, de eigen auto of te voet over de Wandelsafari. Het park is in de voorjaarsvakantie dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen het speciale wintertarief van ¤ 7,71 p.p. Voor meer informatie: 0900-2335732 (¤ 0,40 p.m.) of www.beeksebergen.nl.
______
Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen; 013-5491116

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Otterpark Leeuwarden

Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5366716
www.beeksebergen.nl/www.aqualutra.nl

Beekse Bergen en Otterpark Leeuwarden maken deel uit van de Libéma-groep