Gemeente Amsterdam


---
|
Kwaliteitsverbetering in de Maatschappelijke Opvang

Kwaliteitsverbetering in de Maatschappelijke Opvang

Het college van B&W heeft ingestemd met het beleidsplan Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg en Vrouwenopvang 2002-2005. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de realisatie van voldoende opvangplaatsen. Nu er (bijna) voldoende opvangplaatsen zijn, blijkt dat de kwaliteit van de opvang op diverse punten tekort schiet. Daarom is het belangrijkste doel van het beleidsplan een forse kwaliteitsverbetering van de opvang. Hiervoor wordt structureel ¤ 2,25 miljoen ingezet. Het geld zal onder meer besteed worden aan:
* Meer en beter personeel.

* Een uniform registratiesysteem

* Betere samenwerking met de regiogemeenten.
* Kwaliteitsverbetering van de huisvesting
Bovendien versterkt het beleidsplan de regierol van de gemeente. Zo geeft het beleidsplan aan welke resultaten behaald moeten worden en wat het mag kosten. Een belangrijk voordeel voor de instellingen die de opvang verzorgen is dat zij voor een langere periode financiële zekerheid krijgen. Hierdoor kunnen zij zich geheel richten op de afgesproken activiteiten.

Ook wil de gemeente inzetten op een onafhankelijke, Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), brede indicatie voor alle cliënten van de Maatschappelijke Opvang. De reden hiervoor is de grote instroom van psychiatrische personen in de Maatschappelijk Opvang. Een onafhankelijke indicatie levert een aanspraak op de benodigde zorg op. Indien dit gebeurt in de vorm van een persoonsgebonden budget, dan komt er geld uit het AWBZ-budget beschikbaar voor de Maatschappelijke Opvang. Met dit extra geld wordt het mogelijk om meer kwalitatieve zorg te leveren in de Maatschappelijk Opvang die is afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van de cliënt.

Behandeling in de raadscommissie is op 14 februari en in de gemeenteraad op 27 februari.

Herbert Raat

^


-

© gemeente Amsterdam - 6-02-2002