Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 14 februari 2002

PB14/02

Grote regionale verschillen in gezonde levensjaren

In sommige regio's in Nederland is men gezonder dan in andere regio's. Het verschil in het aantal gezonde levensjaren kan oplopen tot 10 jaar. Nederlanders leven gemiddeld 78 jaar, waarvan 61 jaar gezond en 17 jaar met gezondheidsproblemen. Maar niet overal in Nederland worden mensen even oud en zeker niet overal leven mensen even lang in goede gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), TNO- Preventie en Gezondheid en het CBS. De resultaten van dit onderzoek zijn vanaf 14 februari op Internet te vinden in de nieuwe versie van de Nationale Atlas Volksgezondheid: www.zorgatlas.nl.

Dat er regionale verschillen in gezonde jaren bestaan is bekend, maar opmerkelijk is dat ze zo groot zijn. Terwijl het verschil in levensverwachting tussen regio's maximaal 2 tot 3 jaar is, loopt het verschil in gezonde jaren op tot bijna 10 jaar. Pasgeborenen uit Zuid-Limburg en de vier grote steden hebben 56 tot 59 gezonde jaren voor de boeg. Inwoners van enkele regio's in het westen van het land (Amstelland- De Meerlanden, West-Holland, Delfland en Kennemerland), de Veluwe en Noord- en Midden-Drenthe, brengen daarentegen gemiddeld ongeveer 65 jaar in gezondheid door.

Een belangrijk deel van de verklaring is de hogere sociaal-economische status van de inwoners van de gezondere regio's. Rijke mensen zijn gezonder dan arme mensen, leven langer en leven vooral langer in goede gezondheid. Leven in de grote stad heeft daarnaast nog een extra negatief effect op de gezondheid.

Deze onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de nieuwe versie van de Nationale Atlas Volksgezondheid (www.zorgatlas.nl). De digitale atlas toont de geografische spreiding van allerlei aspecten rond gezondheid, factoren die de gezondheid beïnvloeden, zorg en preventie. In de nieuwe versie van de Nationale Atlas Volksgezondheid die vandaag verschijnt, zijn ongeveer zestig nieuwe kaarten opgenomen. Nieuwe onderwerpen zijn onder meer levensverwachting, gezonde levensverwachting en de toegankelijkheid van consultatiebureaus. Ook zijn er nieuwe prognoses beschikbaar van de arbeidsmarkt in de gezondheidszorg voor 2005.

Noten voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Communicatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl