Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Hoogwaterberichten

(links/ hoogwaterberichten RIZA) Dagelijks stelt het KNMI aan het RIZA, het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling in Lelystad, een speciaal weerbericht ter beschikking. Het bericht bestaat uit een weeroverzicht en de verwachte neerslaghoeveelheden voor de komende vijf dagen in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas. Bovendien wordt iedere zes uur doorgegeven hoeveel regen in deze gebieden is gevallen en worden ook de radar- en satellietbeelden, waarop de neerslaggebieden zijn te volgen, in de gaten gehouden.

Het berichtencentrum in Lelystad verwerkt de informatie en gegevens van de waterstanden uit Duitsland en België in een rekenmodel voor voorspellingen van de Rijn en tijdens hoogwaterperiodes ook voor de Maas. Het stroomgebied van de Rijn heeft ongeveer zes keer de omvang van dat van de Maas. De Rijn is een gemengde rivier (smelt- en regenwater), terwijl de Maas een typische regenrivier is, die directer en sneller op neerslag reageert. Ook de rotsachtige sterk hellende ondergrond in delen van het stroomgebied van de Maas draagt bij aan het snelle karakter. De Maas reageert binnen 12 uur op een dag op neerslag, terwijl de reactietijd voor de Rijn ongeveer vier dagen bedraagt.

Voor de waterstandsverwachtingen is een goede neerslagverwachting heel belangrijk. Ook de weersvoorspellingen bergen echter onzekerheden in zich: een neerslaggebied kan in activiteit toenemen, langzamer passeren of een kilometer of vijftig zuidelijker koersen dan de weercomputers berekenen. Zeker tijdens kritische hoogwatersituaties zijn dergelijke details van groot belang. Een regengebied dat zich boven de stroomgebieden van de rivieren ontlaadt kan "de druppel leveren, die de emmer doet overlopen". Daarom worden bij hoogwatersituaties extra berichten gemaakt om de voorspellingen eventueel bij te stellen.

Het RIZA gaat daarom in zijn voorspellingen van de waterstanden niet verder dan twee dagen vooruit. Voor de eerste dag wordt een nauwkeurigheid gehaald van 10 cm, voor de tweede dag ligt de marge bij 15 cm. Voor de Maas wordt die nauwkeurigheid gehaald voor termijnen van 12 en 24 uur. De vooruitzichten voor de langere termijn zijn niet zo nauwkeurig en worden alleen gebruikt om de verwachte trend (verder stijgen of dalen) aan te geven. De laatste jaren zijn de rekenmodellen, die de hoeveelheden neerslag voorspellen aanzienlijk verbeterd, waardoor de nauwkeurigheid van de prognoses groter is geworden. Door verfijning van de modellen zal de kwaliteit van de prognoses de komende jaren nog verder verbeteren.

Overstroming van het riviertje de Mark bij Breda. Waar het witte paaltje staat loopt het ondergelopen fietspad waar, in de zomer, honderden mensen per dag gebruik van maken. (Foto: Frans Wildhagen, Prinsenbeek. Meer foto's overstromingen op zijn website)

Wateroverlast en overstromingen in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 13 februari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI